Politika
20.12.2018. 18:29
R.E./Beta

ŠTA JE DONALD TRAMP NAPISAO VUČIĆU: Sporazum je nadohvat ruke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki predsednik Donald Tramp u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću naveo je da je sporazum Srbije i Kosova "nadohvat ruke".

U pismu od 14. decembra, koji je danas objavila kancelarija predsednika Srbije, Tramp je naveo da se raduje prilici da ugosti u Beloj kući predsednike Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da bi proslavili "istorijski sporazum".

"S obzirom na to da ulazite u završnu fazu postizanja sporazuma sa Kosovom, koji će doneti dugo željeni mir u regionu, ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak i upotrebite političko liderstvo u donošenju odluka koje bi zadovoljile interese obeju zemalja. Bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, bezbednost i ekonomski rast", naveo je Tramp.

Tramp je 14. decembra poslao pismo slične sadržine i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju.

U pismu Vučiću Tramp je naveo da su SAD spremne da pomognu u postizanju dogovora o normalizaciji i ocenio da bi "mirni i produktivni odnosi Srbije i Kosova bili prekretnica za region".

"Sporazum Srbije i Kosova je nadohvat ruke. Radujem se prilici da Vas i predsednika Hašima Tačija ugostim u Beloj kući, kako bismo proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum", naveo je Tramp.

Predsednik SAD je u pismu Vučiću naveo da mu je bilo zadovoljstvo što su se videli u Parizu tokom proslave Dana primirja. "Sjedinjene Države cene vaše liderstvo, posebno u obezbedjivanju pune normalizacije odnosa sa Kosovom", dodao je Tramp.

Tramp je u pismu Tačiju naveo da je "Kosovo ključni partner" u naporima Vašingtona da garantuje mir i stabilnost cele Evrope i pozvao kosovske lidere da se ujedine rad postizanja sporazuma.

"Pozivam vas i lidere Kosova da iskoristite ovaj jedinstven trenutak, da govorite jednim glasom tokom mirovnih pregovora i da se uzdržite od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma", naveo je Tramp u pismu Tačiju.

On je naveo da bi propuštanje "ove jedinstvene mogućnosti" bila "tragično nazadovanje pošto je malo verovatno da će se druga šansa za sveobuhvatni mir uskoro ponovo pružiti".

Tramp je naveo da su SAD jako puno uložile u uspeh Kosova kao nezavisne i suverene države i dodao da Amerika želi da Kosovo nastavi da se razvija.

"Spremni smo da vam pomognemo u naporima da postignete sporazum koji balansira interese i Kosova i Srbije. Takav dogovor je na dohvatu ruke. Radujem se prilici da Vas i predsednika Aleksandra Vučića ugostim u Beloj kući, kako bismo proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum", naveo je Tramp.

Tramp je u pismu Tačiju izrazio zadovoljstvo što su razgovarali u Parizu tokom proslave Dana primirja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve