Politika
26.04.2018. 15:40
Tanjug

ŠTA POSLE HAŠKE PRESUDE: Parlament treba da odlučuje o poslaničkom mandatu Šešelja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi kaže da o daljem poslaničkom mandatu Vojislava Šešelja nakon presude Haškog Tribunala odlučuje isključivo Parlament.

Kaže i da Skupština treba da odluči da li se presuda Haškog tribunala može smatrati "pravosnažnom sudskom odlukom", te ne vidi da bi to mogla "tumačiti drugačije".

Varadi podseća da Zakon o izboru narodnih poslanika kaže da poslaniku prestaje mandat ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje šest meseci, a da je jasno da je Šešelju izrečena kazna veća od šest meseci.

"Ostaje pitanje da li se konačna odluka Haškog tribunala može smatrati pravosnažnom. O tome treba da odluči Skupština, no mislim da bi teško bilo odluku Haškog tribunala kvalifikovati drugačije nego pravosnažnu sudsku odluku", kaže Varadi za Tanjug.

On u tom kontekstu skreće pažnju i na to da prema normama međunarodnog prava, Statut Tribunala koji su usvojile UN u odgovarajućoj proceduri obavezuje i Srbiju.

"Statut predviđa obavezu država da sarađuju sa Tribunalom. Mislim da saradnja pretpostavlja i to da se pravosnažne odluke Tribunala smatraju pravosnažnom sudskom odlukom", zaključuje on.

Varadi istovremeno pojašnjava zakonsku odluku koja precizira da dan prestanka mandata konstatuje Skupština odmah posle prijema obaveštenja o razlozima za prestanak mandata poslanika i kaže da on "pretpostavlja da bi se pod prijemom obaveštenja mogla smatrati dostava presude u pisanoj formi".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve