Politika
11.03.2019. 13:29
Marko R. Petrović

ŠTA SMO SVE DOŽIVELI I PREŽIVELI U MARTU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Toliko se toga događalo u martu što je ponekad zaista i bukvalno sudbinski uticalo na živalj ovdašnji. Od mitinga i demonstracija do ubistava i bombardovanja

Ako bi jedan mesec u godini trebalo da ponese titulu sudbinskog za građane Srbije, velika je verovatnoća da bi to s pravom bio mesec mart. Toliko se toga događalo u martu što je ponekad zaista i bukvalno sudbinski uticalo na živalj ovdašnji. Od mitinga i demonstracija do ubistava i bombardovanja. I sve to ako posmatramo samo poslednjih osamdesetak godina.

 

Rat, pakt, grob, rob

Ako tako gledamo, sve je počelo 25. marta 1941. u Beču, gde su predsednik jugoslovenske vlade Dragiša Cvetković i šef nemačke diplomatije Joakim fon Ribentrop potpisali protokol o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu.

Nastavak se odigrao dva dana kasnije. Grupa jugoslovenskih oficira, uz podršku britanske tajne službe, izvela je puč, svrgla namesnika kneza Pavla i na presto postavila maloletnog Petra Drugog Karađorđevića. Vladu je formirao general Dušan Simović. Istog dana organizovane su i demonstracije, a to je već bio posao komunista sa glavnim parolama „Bolje rat nego pakt" i „Bolje grob nego rob". Vođa nacističke nemačke Adolf Hitler im je tu „želju" ispunio desetak dana kasnije.

 

Usledio je, moglo bi se reći, jedan mirniji martovski period od nekoliko decenija ako izuzmemo činjenicu da je 5. marta 1953. godine umro Josif Visarionovič Džugašvili Staljin. Reperkusije po Srbiju, odnosno Jugoslaviju, bile su te da su posle par godina počeli da otopljavaju odnosi između SFRJ i SSSR zaleđeni Rezolucijom Informbiroa iz 1948. godine.

Ne čujem dobro

Dolazimo tako do 1988. godine. Drugog marta su ispred Savezne skupštine „spontano" okupljene desetine hiljada građana. Iščekuju dolazak Slobodana Miloševića, koji utvrđuje svoje pozicije osvojene pet-šest meseci ranije, na čuvenoj Osmoj sednici CK SK Srbije. Kada je konačno počeo jedan od svojih čuvenih govora, Milošević je u nekoliko navrata morao da zastane. Masa je neprekidno skandirala „Uhapsite Vlasija, uhapsite Vlasija!". A onda je Milošević uzvratio: „Ne čujem dobro, ali želim da vam odgovorim na ovo što tražite. Biće hapšenja!" A kako je Milošević bio čovek od reči, Vlasi je ubrzo uhapšen i u zatvoru je zbog „kontrarevolucije" odležao skoro dve godine.

 

Ceo tekst o sudbonosnom martu možete pročitati u najnovijem broju Ekspresa, koji se od petka nalazi u prodaji na kioscima

© Zabranjeno je preuzimanje tekstova kao i njihovih delova. Neovlašćeno preuzimanje smatra se kršenjem autorskih prava.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve