Politika
09.03.2018. 15:40
Mateja Mirković, Foto: Ekspres

ŠTA STUDENTI MISLE O KOSOVU: Okrugli sto o unutrašnjem dijalogu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija će morati da sačeka bolje političke okolnosti da bi u svoju korist rešila pitanje Kosova, ali u međuvremenu ne smemo zapostaviti probleme nataliteta i obrazovanja u južnoj pokrajini, za šta su mladi ključni, zaključeno je danas na Okruglom stolu studenata i mladih, koji je organizovan povodom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

Skupu su prisustvovali predstavnici Vlade, govornici iz studentskih organizacija i fakulteta širom Srbije, ali i predstavnici privatnih univerziteta i studenti iz dijaspore, a svi su bili saglasni da priznavanje nezavisnosti Kosova, u bilo kojem obliku, nije opcija koju možemo prihvatiti. Naglašena je potreba da se spreči raseljavanje naroda iz graničnih područja i "odliv mozgova" u inostranstvo, ali da se pitanje Kosova posmatra kao generacijski problem, o kojem moramo edukovati mlade naraštaje.

Istaknuta je važnost napretka u odnosima sa državama Evrope i sveta koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali i sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su glavna snaga podrške nezavisnom Kosovu.

Radomir Jovanović iz Centra za međunarodnu javnu politiku istakao je da Kosovo, i posle deset godina, i dalje ekonomski i politički zavisi od međunarodne pomoći, pa "nezavisnost Kosova postoji samo na papiru."

Srđana Jovanić, studentkinja Univerziteta u Novom Sadu, izrazila je sumnju u predložena rešenja, koja, kako kaže, verovatno neće biti sprovedena, i istakla da se problem Kosova ne može rešiti za jedan dan, a dijalog se mora nastaviti.

"Ono što mi, kao studenti, možemo konkretno da uradimo je da organizujemo humanitarne akcije i budemo podrška našim kolegama. Ne pitamo se mi mnogo šta će političari da re. Neke stvari možemo da ostavimo nekim starijim ljudima", predložila je Jovanovićeva.

Prethodni okrugli sto održan je juče u Kosovskoj Mitrovici, kada su predstavnici Vlade Srbije razgovarali sa studentima o perspektivi visokog obrazovanja na KiM, a današnji skup ocenjen je kao početak prakse uključivanja mladih obrazovanih ljudi u najvažnija državna pitanja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve