Politika
13.09.2018. 15:15
Tanjug

STEFANOVIĆ: Sve radimo da sprečimo članstvo Kosova u Interpolu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Formalno-pravno, Kosovo ne bi moglo ni da konkuriše za članstvo u Interpolu, ali su pritisci moćnih zapadnih zemalja veliki, tako da će se zahtev za njegovo članstvo naći na sledećoj sednici Generalne skupštine svetske policijske organizacije, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je rekao i da KiM već može da sarađuje sa Interpolom jer je deo Srbije, a i kao protektorat ima pristup svim poternicama preko Kancelarije Unmika.

Naglasio je da će Srbija pokušati da skine tu tačku sa dnevnog reda Generalne skupštine Interpola koja se održava u Ujedinjenim arapskim emiratima (UAE), a ukoliko u tome ne bude uspela, pokušaće u proceduri da pokaže da je to loše za Interpol.

- Velike sile koriste sve resurse i veliki je pritisak, nude zemljama da plate sve troškove samo da njihovi predstavnici dođu i glasaju za članstvo Kosova - rekao je Stefanović za TV Pink.

Ministar je podsetio da je prošla sednica Generalne skupštine Interpola održana u Kini, koja nije dala mogućnost prištinskim vlastima da dođu na skup i da se pitanje članstva Kosova uvrsti u dnevni red.

On je kazao i da "pojedine zemlje pokušavaju da ubace Kosovo u što više međunarodnih institucija u momentu kada predsednik Srbije pokušava da pronađe trajno rešenje za kosovsko pitanje".

Stefanović je još rekao da je šefa Interpola Menga Hongveja tokom nedavne posete Beogradu upoznao s bezbednosnom situacijom u regionu.

Naveo je i da je Generalni sekretarijat Interpola povukao 20 poternica, ali da je Srbija zahvaljujući dobroj saradnji s predsednikom Interpola uspela te poternice da vrati u sistem.

- To su poternice za ubistva, silovanja, zločine... - dodao je Stefanović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve