Politika
14.02.2019. 16:50
R.E./Beta

STOLTENBERG: NATO preispituje podršku KBS zbog formiranja vojske

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

NATO preispituje ravan angažovanja, obuke i podrške Kosovskim bezbednosnim snagama zbog odluke Prištine donete "u loše vreme" da te snage pretvori u vojsku i stav o tome će usvojiti ovog proleća, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je predočio da odluka vlasti u Prištini da uvedu ogromne carine Srbiji i BiH šteti dijalogu Beograd-Priština "i taj proces gura u pogrešan smer", što smatraju svi saveznici u NATO, uključujući SAD.

On je to rekao na završetku zasedanja ministara odbrane NATO koji su razmotrili misiju Kfora.

Stoltenberg je rekao da vlasti u Prištini moraju poštovati odredbu Briselskog sporazuma da Kosovske bezbednosne snage ne mogu ići na sever Kosova bez odobrenja komandanta Kfora.

Kfor "ostaje na Kosovu da zajamči bezbednost i zaštitu za sve ljude na Kosovu", stavio je do znanja Stoltenberg.

Čelnik Atlantskog saveza je rekao da misija Kfora nije povezana s Kosovskim bezbednosnim snagama i objasnio da se odluka da se preispita angažovanje NATO odnosi samo na obuku i podršku koju NATO pruža tim snagama.

Stoltenberg je naglasio da je on preneo čelnicima vlasti u Prištini, premijeru Ramušu Haradinaju i predsedniku Hašimu Tačiju, svoj i stav saveznika u NATO da je odluka o pretvaranju KBS u armiju " ;donesena u loše vreme".

NATO je, dodao je čelnik Atlantskog saveza, snažno posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu, a ove godine se puni 20 godina misije Kfora na Kosovu koja ostaje nepromenjena i utemeljena na rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve