Politika
23.05.2018. 13:46
R.E/Beta

ŠUTANOVAC: Srbija ne prihvata realnost po pitanju članstva u NATO

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši ministar odbrane i dosadašnji predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac je na konferenciji o bezbednosti koja se održava u Crnoj Gori, kazao da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nije spremna da prihvati realnost po pitanju članstva u NATO.

"Videli ste šta je premijer Zaev rekao, gotovo da je završen sporazum sa Makedonijom i Grčkom i očekuju poziv za NATO, a skoro sve ostale zemlje su već u NATO ili tamo idu. Tako da smo okruženi NATO zemljama, a Srbija je jedina zemlja u regionu koja još uvek nije spremna da prihvati realnost. Ne samo u ekonomskom, već i u bezbednosnom i odbrambenom smislu nalazimo se na repu regiona", kazao je Šutanovac, a prenela DS.

Govoreći o regionu, Šutanovac je kazao da je u vreme kada je on bio ministar odbrane Republika Srpska imala za cilj članstvo u NATO.

"Kao prvi ministar odbrane Srbije koji je posetio Sarajevo nakon rata sastao sam se sa Dodikom koji je kao premijer RS na konferenciji za medije rekao da je Republika Srpska potpuno posvećena evro-atlantskim integracijama. Danas je situacija potpuno drugačija", kazao je Šutanovac.

Šutanovac je ocenio da se danas saradnja Amerike i Srbije nalazi u regresiji, otkad Ministarstvo odbrane vodi Aleksandar Vulin.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije, Šutanovac je rekao da gradjani Srbije najviše vole Rusiju, ali bi da žive na Zapadu.

"Ako pitate većinu u Srbiji, reći će da posle Srbije najviše vole Rusiju, ali ako ih pitate gde žele da im bude zdravstveno osiguranje, gde bi želeli da im se deca obrazuju ili da žive, reći će – negde u Zapadnoj Evropi ili u Americi. Pored toga, ljudi nisu svesni da je iz SAD, EU, Japana, Norveške do 2012. godine stiglo više od šest milijardi evra donacija", kazao je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve