Politika
18.05.2018. 11:31
ekspres

TAČI : Kosovo nije Katalonija !

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Priština "razume" odluku španskog premijera Marijana Rahoja da ne prisustvuje samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, ali "Kosovo nije Katalonija", izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači.

"Naravno, ni pod kojim uslovima, neko može da povuče paralele izmedju nas i Španije, jer Kosovo nije Katalonija", izjavio je Tači za briselski portal Euraktiv.

Tači je na marginama jučerašnjeg samita rekao da Kosovo ima prijateljska osećanja prema Španiji i da poštuje demokratsku tradiciju Španije i njen teritorijalni integritet.

"Razumemo osetljivost pitanja u Španiji i nastavićemo da budemo prijateljske zemlje. Pre ili kasnije svi ćemo biti članovi jedne velike porodice, EU", izjavio je Tači.

Rahoj je 23. marta rekao bugarskom premijeru Bojku Borisovu da neće prisustvovati samitu EU – Zapadni Balkan jer ne želi da sedi sa istim stolom sa Kosovom.

Španija, sa još četiri zemlje EU, nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Euraktiv navodi da je glavni razlog to što te zemlje strahuju od separatizma na svojoj teritoriji i ne slažu se s načinom na koji se Kosovo otcepilo od Srbije.

Imajući u vidu osetljivu političku situaciju, dodaje portal, Rahoj nije želeo da doliva ulje na vatru i pokrene debatu u Španiji o dvostrukim standardima u pogledu kosovske i katalonske nezavisnosti.

Na sastanku šefova država ili vlada zemalja EU i Zapadnog Balkana, Španiju je predstavljao njen ambasador u EU.

Euraktiv je dodao da su mnogi posmatrači primetili "paradoks da za razliku od Španije, Srbija nema problem da sedi za istim stolom s Kosovom, ili da se rukuje sa kosovskim liderima".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve