Politika
31.07.2018. 17:09
Blic

TAČI: Nema podele Kosova, ali imaćemo "korekciju granica"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Iako je kategorički demantovao da će biti podele, kosovski predsednik Hašim Tači potvrdio je da će biti korekcije granica.

Na pitanje novinara KTV, šta znači uvođenje takozvane "Preševske doline" u dijalog između Beograda i Prištine u Briselu, Tači je rekao da veruje "da je ovo prilagođavanje granica između Kosova i Srbije, nakon priznanja Kosova od strane Srbije", prenosi "Koha".

- Imaćemo korekcija granica. Kako radimo sa svim zemljama regiona, i kako smo uspeli da postignemo sporazume o razgraničenju sa Crnom Gorom i Makedonijom, u slučaju uzajamnog priznavanje sa Srbijom imaćemo državne granice. Ima oko 400 kilometara granice sa Srbijom - rekao je Tači, koji je ubeđen da će Kosovu u tom pogledu pomoći i NATO.

On je rekao da pitanje podele Kosova nikada nije bilo tema, a razgovore o tome naziva "lažnim vestima".

- Neće biti sile koja će primorati Kosovo da uopšte razgovara o razdvajanju - naveo je on, i rekao da će se raditi na tome da konačni sporazum bude u skladu sa Ustavom Kosova.

Međutim, kazao je i da to neće biti "Ahtisari plus plan", odnosno da neće biti rešenja koja će izaći van predloga za rešenje statusa Kosova izaslanika OUN Martija Ahtisarija.

- Moramo postići dogovor što je pre moguće kako bi imali uzajamno priznanje - kazao je kosovski predsednik, i naveo da rešenje ne treba odlagati "kao što smo uradili za vojsku i za demarkaciju".

- Svet nas ne čeka, gleda u nas. SAD i EU žele da se postigne sporazum sa Srbijom. To mora biti put nade i hrabrosti da se donose odluke. Kosovo već tri decenije pregovara sa Srbijom i nema razloga za oklevanje u dijalogu - naveo je Tači, i istakao da parlament odobrava ili odbija konačan odgovor o eventualnom sporazumu između Kosova i Srbije.

Kako je kazao, tekuća debata će osnažiti i ohrabriti sve aktere da rade sa najvećom odgovornošću "za normalizaciju odnosa sa državama Kosovo i Srbija". Takođe, dodao je i da kultura debate, koja se približava konsenzusu, sve više raste.

- Pokazali smo velike rezultate u Rambujeu, gde smo kao kosovska delegacija bili odgovorni i delili odgovornost. Čak i tada, imali smo različita mišljenja, ali smo dobili razlog zbog čega se dogodilo bombardovanje, a Kosovo osvojilo slobode. Srbija se takođe borila s Hrvatskom, i sporazumom su došli do toga da imaju zajedničko priznanje. Još uvek moramo da radimo napornije u smislu dobrosusedskih odnosa kao preduslova da postanem deo EU - rekao je Tači.

On je naveo da "samo ulaskom u NATO i EU ima smisla za državnost Kosova", navodi "Koha".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve