Politika
13.12.2018. 18:59
R.E./Beta

TAČI U UNIFORMI PRED USVAJANJE ODLUKE O VOJSCI KOSOVA: BSK će uvek biti spremne da služe jačanju mira u zemlji, regionu i gde to bude potrebno

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas, dan pre očekivanog usvajanja u Skupštine Kosova tri zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova, izjavio je da će predstojeći novogodišnji praznik imati za pripadnike BSK, za vojnike Kosova, poseban značaj i da će Vojska Kosova "uvek biti spremna da služi jačanju mira u zemlji, regionu i bilo gde to bude potrebno u svetu".

"Ostalo je samo nekoliko sati do mnogo očekivanog trenutka. Ovaj proces se odvija prirodno i rezultat je vašeg izvanrednog rada i zalaganja. Vi ste uz podršku svih građana Republike Kosovo dugo radili za stvaranje naše vojske. Naša će vojska uvek biti spremna da služi jačanju mira u zemlji, regionu i bilo gde to bude potrebno u svetu", kazao je Tači pripadnicima BSK u kasarni "Adem Jašari" u Prištini.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kazao je da je odluka da se BSK daju ovlašćenja prave vojske "najviše vaša zasluga, ali i zasluga svakog građanina Kosova, i zato danas svaki građanin Kosova treba da se oseća ponosnim".

"Vaš put izražava put naše države. Prošli smo mnoge izazove do danas, ali smo postigli finalni cilj. Danas vi, pripadnici BSK, dostojanstveno i ponosno predstavljate Kosovo svugde po svetu. Vaši su rezultati odlični. Postižete uspehe na međunarodnim takmičenjima, rame uz rame sa najprofesionalnijim i najjačim vojskama sveta", kazao je on.

Kosovski predsednik je rekao da su pripadnici BSK od ovog meseca Vojska Kosova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Dostojanstveno i ponosno ćete služiti i braniti nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova, doprinoseći i izgradnji i očuvanju regionalne i globalne stabilnosti. Razvoj vojske Kosova je poseban i različit u odnosu na druge države. Naš je narod formirao vojsku pre no što je dobio slobodu, nezavisnost i državu", kazao je Tači.

Ukazao je da se Vojska Kosova razvijala u profesionalnu i multietničku, po standardima NATO-a, s višenacionalnim sastavom i uz "meritorno polno predstavljanje".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Uključivanje svih zajednica u Oružane snage Kosova šalje najbolju moguću poruku. Pokazuje vrednosti i principe našeg društva. Pokazuje kako zajednice treba da budu integrisane u društveni i institucionalni život jedne demokratske države, u kojoj svaki građanin predstavlja dodatnu vrednost za državu. Stoga garantujem svim zajednicama na Kosovu, posebno srpskoj zajednici, da će BSK nastaviti da služi svim građanima bez ikakve etničke razlike", poručio je Tači.

Rekao je i da transformacija BSK predstavlja faktor stabilnosti za region.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Mi dajemo garancije našim partnerima i svim državama da želimo održivi mir u ovom delu sveta. Takođe zahvaljujemo svim našim partnerima i saveznicima za razumevanje i podršku. BSK će uvek bez razlike biti u službi i zaštiti svih građana i njihove imovine. BSK jesu i ostaće naš ponos", zaključio je Tači.

Skupština Kosova na sutrašnjoj sednici će razmotriti i usvojiti tri zakona kojima se obezbeđuje transformacija BSK u Oružane snage Kosova, bez promene naziva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve