TAČIJEV SAVETNIK AZEM VLASI O ULOZI SRBIJE U PRVOM SVETSKOM RATU: Srpsku vojsku šlepovanje uz Francusku i Britansku ne svrstava u red pobednika

TAČIJEV SAVETNIK AZEM VLASI O ULOZI SRBIJE U PRVOM SVETSKOM RATU: Srpsku vojsku šlepovanje uz Francusku i Britansku ne svrstava u red pobednika

Foto: Printscreen Youtube


Zašto srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću protokol nije dodelio mesto uz šefove država zemalja pobednica? Azem Vlasi, savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija za spoljnu politiku, izneo je u razgovoru za „Radio Sarajevo“ svoju teoriju o tom slučaju.

Iako je ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni uputio izvinjenje Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu, dok francuski list „Figaro“ danas piše da je „Srbija nepravedno ponižena na ceremoniji u Parizu“, Vlasi smatra da ništa nije slučajno.

„Gde god vide predstavnike Kosova na međunarodnoj sceni, Vučić i njegovi trabanti polude. A što se tiče mesta gde je Tači sedeo, a gde Vučić, očigledno je da predsednik Srbije ne poznaje francuski protokol. On bi da vidi sebe kao da je Srbiji mesto među pobednicima u Prvom svetskom ratu. A Srbija je, istorijski gledano, odgovorna za početak tog rata! Zbog Sarajevskog atentata na Franca Ferdinanda i uloge Srbije u tome. To je francuski protokol sigurno imao u vidu kada je Vučića smestio tamo negde pozadi“, kazao je Vlasi.

To što su se ostaci srpske vojske, dodaje Vlasi, „šlepovali uz Francusku i Britansku vojsku 1918. iz pravca Solunskog fronta, ne svrstava je u red pobednika“.

Osvrćući se na susret kosovskog predsednika Tačija sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom Vlasi kaže: „Usputni susret Tačija sa Putinom u Parizu nema nikakav značaj. Rusija, nažalost, i nadalje hrabri Srbiju u antikosovskoj politici i tu se ništa ne menja“, zaključio je Vlasi.

3 komentara

Dodajte komentar
 1. 1
  stevan vasiljevic

  Izem(te) Vlasi , iliti, nosilac Titove štafete neće da zna da su njegovi – šiptari – prilikom povlačenja srpske vojske preko Albanije mučki napadaili srpske kolone vojske. I.V. (ne)zna koliko je srpska vojska dala svojih junaka i bila veliki činilaca u Velikom ratu. Savetnik I.V. bilo bi bolje da ćuti.

 2. 2
  Nadrealista

  @stevan vasiljevic. Kakvo bre “povlacenje preko Albanije.”?? To je ko da ides iz Vranja za Beograd preko Pristine!! Polumrtvi i vaskavi su krenuli da okupiraju Albaniju i stave granice Smrdije do Skadra a bezobrazni Albanci nisu dali! E majko moja kakav ste narod!

 3. 3
  Nenad

  Sram te bilo Azeme Vlasi…Doci ces i ti kod Tvorca na razgovor…Dobro pazi da mozes da objasnis svoje reci i postupke

+ Ostavite komentar