Politika
06.09.2018. 12:23
R.E./Beta

USKORO SAMIT DVE KOREJE: Hoće li se konačno rešiti pitanje nuklearnog naoružanja?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Severnokorejski lider, Kim Džong Un, i južnokorejski predsednik, Mun Džae-in, imaće treći samit u Pjongjangu od 18. do 20. septembra na kome će  razgovarati o nuklearnom razoružanju, objavljeno je danas u Seulu.

Tokom susreta dvojica vođa diskutovaće o pitanjima kao što su praktične mere koje treba preduzeti za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, rekao je Čug Eui-jong, savetnik za nacionalnu bezbednost južnokorejskog šefa države posle povratka iz Pjongjanga,

Datumi sastanka na vrhu utvrđeni su juče tokom Čungove posete Pjongjangu, kada je on predao severnokorejskom vođi pismo južnokorejskog predsednika.

Kim Džong Un je izrazio spremnost da sarađuje sa Seulom kao i sa Vašingtonom na denuklearizaciji, dodao je južnokorejski izaslanik.

"Kim Džong Un je izrazio čvrstu rešenost za denuklearizaciju Korejskog poluostrva s namerom da blisko sarađuje sa SAD da ostvari taj cilj", rekao je Čung.

Iz Južne Koreje je saopšteno da su njeni izaslanici predali poruku američkog predsednika Donalda Trampa, severnokorejskom lideru,  a da je on njima dao poruku koju će predati Trampu.

Portparol južnokorejskog predsednika, rekao je danas da Južna Koreja ima poruku od Kim Džong Una za Trampa, i da će je proslediti u SAD. Nije otkriven sadržaj Trampove poruke Kimu, ni uzvratne poruke severnokorejskog vođe američkom predsedniku.

Portparol je rekao da će glavni južnokorejski izaslanik Čung danas razgovarati sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, da ga obavesti o svom sastanku sa severnokorejskom vodjom.

On je izjavio da je Tramp zatražio tokom ranijeg telefonskog razgovora s predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom da južnokorejski šef države bude "glavni pregovarač" i da posreduje izmedju Vašingtona i Pjongjanga.

Na istorijskom samitu Donalda Trampa i Kim Džong Una, 12. juna u Singapuru, postignut je kompromis o potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, ali je dogovor bio neprecizan, i najavljeno je da će se uslovi i datumi odrediti tokom kasnijih pregovora.

To obećanje bilo je daleko od prvobitnog cilja SAD, što je bila "potpuna, proverljiva i nepovratna denuklearizacija" Severne Koreje.

Propratni pregovori Vašingtona i Pjongjanga tapkaju u mestu već nedeljama.

Međutim južnokorejski izaslanik je izjavio da poverenje severnokorejskog vođe u Trampa ostaje nepromenjeno.

"Kim je rekao da ima teškoća u pregovorima Severne Koreje i SAD ali da je njegovo poverenje u Trampa nepromenjeno", istakao je južnokorejski izaslanik.

Severnokorejska agencija KCNA,  izvestila je takođe da je Kim ponovio svoju volju za denuklearizacijom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve