Politika
12.03.2018. 15:48
R.E./Sputnjik/Beta

VES MIČEL O "KOSOVSKOM PAKETU": Ne donosim nikakav poseban plan, biću posvećen dijalogu Beograda i Prištine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel izjavio je danas u Prištini da je njegova poseta Balkanu usmerena na nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, i demantovao da je doneo konkretan predlog o rešenju tog problema.

„Nisam došao da predstavim bilo kakav poseban plan. Biću posvećen nastavku dijaloga Kosova i Srbije i njihovom putu ka EU", rekao je Mičel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem, prenosi portal Ljajmi.

Podsetimo, beogradski mediji proteklog vikenda su objavili da će Mičel tokom posete Beogradu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstaviti plan u četiri tačke za rešenje pitanja Kosova.
Navodno, u jednoj od tih tačaka piše da će Zajednica srpskih opština na KiM imati veća ovlašćenja, a da će Beograd omogućiti Prištini članstvo u međunarodnim organizacijama.

VES MIČEL U SREDU SA VUČIĆEM: Ko je novi čovek Vašingtona koji nam donosi plan SAD o Kosovu

Međutim, Mičel je odbacio tvrdnje o postojanju "kosovskog paketa", kako su mediji nazvali navodni plan SAD za Kosovo, i rekao da to nije razlog njegove posete.

"Da, pročitao sam o tim spekulacijama, ali sam ja došao ovde da dam podstrek dijalogu između Prištine i Beograda", kazao je Mičel.

On je izrazio zadovoljstvo što je prvu posetu regionu počeo posetom Kosovu.

"Kosovo ima dobre odnose sa SAD i oni će se i dalje produbljivati. SAD se zalaže za demokratsko Kosovo. Želim da vam kažem da ćemo sledeće godine imati aktivniju ulogu", kazao je Mičel.

Visoko je ocenio dostignuća Kosova za deset godina nezavisnosti i zatražio veće angažovanje Kosova u dijalogu sa Srbijom, naglasivši potrebu da sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom dobije epilog.

"U ovim pitanjima samo Kosovo može da rešava svoju budućnost", rekao je Mičel.

On je kazao da niko ne može da ima pravo veta na transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage i da će njegova zemlja nastaviti da podržava tu transformaciju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve