Politika
20.02.2018. 16:57
R.E./Beta

VOJNI SINDIKAT: Vučić da se izvini zbog izjave da je kapetan Specijalne brigade "baraba"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vojni sindikat Srbije saopštio je da pripadnike Vojske Srbije (VS) niko ne sme da naziva "barabama" i pozvao predsednika Aleksandra Vučića da se izvini zbog te, kako se navodi, sramne sinoćne izjave i "izdajničkog i kukavičkog čina".

Vojni sindikat je ocenio da Vučićeva izjava da je kapetan Specijalne brigade, koji se sukobio sa aktivistima Srpske napredne stranke, "baraba", može da bude samo posledica činjenice da Vučić nije obavešten o detaljima tog događaja, ili da zna sve, ali da "bezosećajno i s namerom, uz zloupotrebe vlasti na svim nivoima, svoj lični i interes stranke koju zastupa, stavlja iznad javnog interesa, zakona i istine".

"Ovakvim ponašanjem, predsednik je najgrublje prekršio Ustav jer direktno nasiljem utiče na volju i slobodu mišljenja građana Srbije i dao je sebi za pravo da istovremeno bude tužilac, sud i dželat", naveo je taj sindikat.

Podsetimo, pre nedelju dana u prizemlju jedne zgrade u beogradskoj opštini Zvezdara, aktiviste SNS-a, kako oni kažu, fizički je napao kapetan srpske vojske koji tu živi, zbog čega je bio zadržan 48 sati.

Povodom ovog incidenta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u ponedeljak u emisiji "Ćiričica" da je uhapšeni oficir Vojske Srbije "baraba" koja je udarila mladu devojku jer je stala da zapiše broj zgrade da zna "gde su ih jurili". On je, takođe, negirao da su mu aktivisti SNS dolazili na vrata da bi prikupljali takozvane "sigurne glasove", već je rekao da ih je kapetan "jurio u pidžami 20 metara".

Sindikat je ranije naveo da je sukob izbio zato što je kapetan pokušao da uzme spisak od naprednjaka, na kom je video svoje ime, negodujući zbog prakse aktivista da zvone građanima na vrata u potrazi za sigurnim glasovima.

U saopštenju Vojni sindikat ocenjuje Vučićevu izjavu kao "izdajnički i kukavički čin", dodajući da se radi o oficiru koji ima besprekornu službu u specijalnim jedinicama, koji je više puta nagrađivan i pohvaljivan, koji je obavljao najsloženije zadatke čak i u borbenim uslovima, koji govori strane jezike i ima završene sve specijalističke obuke, koji je suprug i roditelj troje dece i koji tog dana "ni nad kim nije izvršio nasilje".

"Mi srpski vojnici, nikome nikada kroz istoriju nismo dozvoljavali da nas vređa i ponižava, pa nećemo ni onome za koga je Murat veći vojskovođa od Cara Lazara, Vojvode Mišića, Bojovića i drugih slavnih srpskih vojskovođa. Ovom svojom izjavom predsednik Vučić značajno je urušio svoj već prilično poljuljan ugled i autoritet kod pripadnika VS, jer je između ostalog i one koji ga neposredno obezbeđuju, posredno nazvao barabama", naveo je sindikat.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve