Politika
31.01.2019. 16:39
R.E./Beta/Foto: Beta

VUČIĆ: Do kraja juna počinju radovi za autoput izmedju Srbije i Republike Srpske

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će do početka juna biti gotova projektna dokumentacija za autoput koji će povazati Srbiju i Republiku Srpsku i izrazio nadu da će do sredine ili do kraja tog meseca početi i gradjevinski radovi.

Nakon sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu, Vučić je rekao da je Srbija preuzela obavezu na sebe da sa 100 miliona evra finansira izgradnju mosta preko Save i naveo da će to biti poklon Srbije narodu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. ; On je naveo da će to biti autoput koji će spojiti Bijeljinu, preko Kuzmina, sa autoputem Beograd-Zagreb, nakon čega će Republika Srpska nastaviti izgradnju ka Brčkom i Doboju, odakle već postoji autoput ka Banjaluci.

Vučić je izrazio nadu da će vlasti u Sarajevu nastaviti izgradnju tog puta preko Brčkog do Sarajeva, ako su se odlučili za tu putanju, i dodao da će to predstavljati snažan podsticaj za razvoj i unapredjenje odnosa.

On je podsetio da je trgovinska razmena Srbije sa BiH u prošloj godini dostigla 1,9 milijardi evra i da je time Srbija postala prvi spoljnotrgovinski partner BiH u regionu. Vučić je naveo da je sa Dodikom razgovarao i o drugim važnim pitanjima, poput odnosa Beograda i Prištine, potencijalnom nastavku dijaloga, taksama na robu iz Srbije i BiH, kao i saradnji Srbije sa Republikom Srpskom i sa BiH. Predsednik Srbije je ocenio da je zbog komplikovanih odnosa unutar BiH Dodiku teško da privuče više stranih investicija, zbog čega je dogovoreno da se nastavi sa programom podrške mladim preduzetnicima do 35 godina u Republici Srpskoj.

"Srbija i Republika Srpska su do sada davale po 500.000 evra za taj projekat. Sada smo odlučili da damo za mlade preduzetnike u Republici Srpskoj milion evra a Republika Srpska 500.000 evra. Verujemo da će to dati dobre rezultate za razvoj preduzetničkog duha u Republici Srpskoj", rekao je on i dodao da će biti subvencionisane i investicije ne samo iz Srbije već i druge strane investicije.

Vučić je rekao da će Beograd učestvovati u programu razvoja opština u Republici Srpskoj kroz program podrške renoviranju i izgradnji bolnica ili domova zdravlja, a da je Srbija spremna da istu pomoć ponudi i opštinama u Federaciji BiH, ako bude želje za tim.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve