VUČIĆ NA POLAGANJU TEMELJA NOVE AMBASADE NEMAČKE: Berlin pre nego što donese odluku treba da sasluša šta Beograd misli i želi

VUČIĆ NA POLAGANJU TEMELJA NOVE AMBASADE NEMAČKE: Berlin pre nego što donese odluku treba da sasluša šta Beograd misli i želi

foto Marko Djokovic


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je zvanični Berlin da, pre nego što donosi odluke o Srbiji, pokaže takvo poštovanje prema našoj zemlji da sasluša šta Beograd misli i želi, kao što to Srbija čini i sa onima sa kojima je u prošlosti razgovarala samo kada je bila pritisnuta.

Vučić je to rekao u obraćanju na svečanosti polaganja kapsule u temelje nove zgrade Ambasade Nemačke u Beogradu.

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će Evropa ostaviti otvorena vrata za Srbiju.

Istakao je da Srbija želi da bude članica EU, ali i da isto tako želi da pokaže odlučnost u menjanju sebe i sopstvenih navika i odnosa prema budućnosti, što je, rekao je, ključno.

Ukazao je da je najlakše da se osvrćemo na teme iz prošlosti, kada govorimo o budućnosti, ali je neophodno, prema njegovim rečima, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo o deci i da znamo da rad donosi najbolji rezultat.

Vučić je rekao da bi mogao (izaslaniku nemačkog Ministarstva za evropske poslove Kristijanu) Helbahu, kada priča o vladavini prava, da kaže da su u mnogim oblastima i neke članice EU na nižem nivou od Srbije, pa i u ekonomiji.

Ali, to, istakao je, nije nešto čime bismo morali da se hvalimo, niti bi to bio zadovoljavajući nivo.

„Moramo sebe da menjamo, popravljamo, da unapređujemo situaciju u Srbiji, da razmišljamo o svojoj budućnosti”, istakao je Vučić.

Objasnio je da kad kaže da menjamo sebe misli na to da ćemo imati još jedno dva tri puta povećanje penzija i plata, zahvaljujući disciplini i odgovornosti države, ali da imamo svest o tome da posle ta tri povećanja neće biti novca, niti će nam pasti s neba, ako ne budemo više radili.

Moraćemo, kaže, da radimo više, da bi zaradili više novca, da ne da tražimo izgovor u nekom drugom, da ne mislimo da možemo neodgovorno i lagodno da živimo.

„Kad to promenimo, bićemo jedna od najuspešnijih nacija u EU, gde god da budemo”, rekao je Vučić.

Nadamo se, kaže, da će EU ostaviti vrata otvorena za Srbiju, jer, mi želimo da budemo deo EU, ali moramo i da pokažemo odlučnost u menjanja sebe i sopstvenih navika.

„Da pobegnemo od zavereničkih teza i tema, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo za decu i da znamo da rad donosi najbolji rezultat”, primetio je.

Zato veruje da će nova zgrada ambasade Nemačke biti svedok uloge Nemačke u Srbiji i kako je proteklih godina promenjena, te kako je Nemačka pre dve godine bila drugi spoljnotrgovinski partner Nemačke, ranije sesti..

„A sada je prvi i niko to ne može da promeni narednih 20 godina”, kaže predsednik Srbije.

Zato su nam, kaže, potrebni mir i stabilnost, dogovor s komšijama i poštovanje, kao i dogovor sa onima sa kojima godinama nismo ozbiljno razgovarali, već samo zato što smo bili pritisnuti.

„Moramo da saslušamo druge, kao i što moramo da zamolimo druge da saslušaju nas. Pre nego sto donosite odluke o Srbiji, ako ništa drugo, molimo vas da pokažete takvo poštovanje prema Srbiji da želite da saslušate šta Srbija misli i želi, a odluka je, naravno, na vama”, zaključio je Vučić.

Uveren je da će nova zgrada nemačke ambasade biti „svedok važnih razgovora o budućnosti Srbije, u kojoj Nemačka igra jednu od ključnih uloga”.

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje bili dinamični, sa usponima i padovima u prošlosti, ali i da su uz međusobno razumevanje unapređeni, te da su u savremenoj istoriji na najvišem nivou, kvalitetni i sadržajni.

Posebnu zahvalnost uputio je kancelarki Angeli Merkel što je svojom odgovornošću, ozbiljnošću i posvećenosti doprinela razvoju regiona, a naročito pokretanjem Berlinskog procesa, koji Srbija svesrdno podržava.

Najavio je da će uskoro prisustvovati otvaranju velike nemačke fabrike u Kruševcu, koja će zaposliti 2.500 radnika, nešto na šta se u tom gradu čekalo decenijama.

„Spremni smo za jačanje i unapređenje sveukupne saradnje sa Nemačkom. Zahvalni smo Nemačkoj na podršci na naše evropskom putu. Srbija je uložila velike napore na tom putu, pokazala ozbiljnost i odgovornost u rešavanju problema. Nije sve na nama na tom putu, ali ono što morao da uradimo, uradićemo zbog sebe”, kazao je on.

Vučić je izrazio i zadovoljstvo što se ambasada podiže uz nemački nadzor i srpske radnike i inženjere.

Predsednik Srbije je zajedno sa nemačkim ambasadorom Akselom Ditmanom, gradonačelnikom Zoranom Radojičićem i izaslanikom nemačkog Ministarstva spoljnih poslova za Jugoistočnu Evropu Kristijanom Helbahom, položio u temelje nove zgrade vremensku kapsulu, na koju su, pored današnjeg datuma, utisnute reči na nemačkom: „Polaganje kamena temeljca – Nemačka ambasada Beograd, izgradnja nove zgrade”.

Nova zgrada Ambasade Nemačke nalazi se na staroj adresi, Kneza Miloša 74-76, a rok za završetak radova je 2020. godina.

Helbah: Kad pokucate na vrata EU neko će ih sigurno otvoriti

Nemačka ima snažan interes da Srbiju i ceo region uvede u EU, poručio je izaslanik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Kristijan Helbah, koji je danas u Beogradu prisustvovao polaganju vremenske kapsule u temelje buduće, nove zgrade Ambasade Nemačke u Srbiji.

On je ukazao da za takav interes Nemačke postoje brojni razlozi, da EU nije potpuna bez Srbije i regiona, kao i da postoje i sasvim čvrsti razlozi zašto Nemačka želi da Srbija i region pristupe Uniji, a to su zajednički bezbednosni interesi.

Podsetio je da se EU nalazi pred velikim izazovima, te da se svet menja i postaje nebezbedniji, zbog čega Unija mora da se menja i sprovede reforme, kao što je, kaže, naglasio francuski predsednik Emanuel Makron.

„To ne znači da su isključeni dalji koraci proširenja”, podvukao je Helbah.

Kako je rekao, izazovi pred kojima se ovaj region nalazi postoje i sada, a ne za desetak godina.

Za evroskeptike u Srbiji, koji izražavaju nedoumice da li se isplati raditi na reformama i pristupnom procesu, jer se ne zna kako će EU izgledati za desetak godina, ima, istakao je, dve poruke:

„Prvu, da Srbija i druge zemlje regiona moraju sprovesti reforme bez obzira da li pristupile ili ne EU, kako bi mogle naći svoje mesto u globalnoj trci. Drugo, za nas Nemce je proces evropskih integracija od vitalnog značaja i budite ubeđeni da nećemo odustati već ćemo dalje raditi na proširenju”.

„Budite uvereni, kada budete pokucali na vrata EU neko će ih otvoriti”, poručio je nemački zvaničnik.

Helbah je podsetio da je pre 18 godina, tri godine proveo u staroj zgradi Ambasade Nemačke u Beogradu, i da iz tog vremena ima vezu sa Srbijom, posebno što mu je i supruga Ivana iz Beograda.

„U poslednjih 15 godina, od kada sam otišao, mnogo toga se pozitivno promenilo u Beogradu, ali i Srbiji, kao i u odnosima naše dve zemlje. Imamo veoma dobre bilateralne odnose. Mi vidimo Srbiju kao partnera i uz to Srbija je kandidat za prijem u članstvo EU. Što se bilateralnih odnosa tiče, Nemačka je za Srbiju važan trgovinski partner, i oko 400 nemačkih preduzeća investiralo u Srbiju”, podsetio je on.

Ukazao je da postoje i tesne ljudske veze, jer u Nemačkoj živi oko 400. 000 ljudi poreklom iz Srbije, uz političke odnose i dijalog vlade dve zemlje, kao što nikada nije bilo u istoriji bilateralnih odnosa.

„Nismo uvek saglasni i istog stava oko svega, ali o razlikama u stavovima na konstruktivan način razgovaramo o tome”, objasnio je on.

Helbah je poželeo da na u novoj zgradi ambasade ubuduće rade brojne diplomate koje će negovati odnose između dve zemlje i ispružuti ruku Srbiji na njenom putu u EU.

Ambasador Aksel Ditman je izrazio uverenje da će radovi na izgradnji nove zgrade Ambasade Nemačke u Beogradu, koja će se naći na tradicionalnoj adresi, u Ulici Kneza Miloša, biti završeni do leta 2020. godine.

On se zahvalio svima koji su omogućili napredak radova, a posebno zemlji domaćinu Srbiji, predsedniku Vučiću i njegovom timu, ali i gradu Beogradu

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar