Politika
22.03.2018. 11:13
RTS/Tanjug

VUČIĆ NAKON POSETE NJUJORKU: "Razočaran sam, razumeli smo poruku, naše je da se dalje borimo"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Čini mi se da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova, oni to smatraju završenim, rekao je predsednik Aleksandar Vučić za RTS.

"Situacija je teška. Srbi se drže čvrsto, ali biće nam teško. Srbija očekuje mnogo bolji život, ljudi čekaju povećanje plata i penzija, moramo zato da sacčuvamo mir i stabilnost", rekao je predsednik gostujući u Dnevniku RTS-a.

Nisam naročito zadovoljan, očekivao sam veće razumevanje ne samo za Srbe na KiM, već i za Srbiju, poručio je Vučić u Njujorku.

- Nadao sam se većem razumevanju, iskreno, nisam zadovoljan onim što sam postigao u razgovorima ovih dana u Njujorku - rekao je večeras Vučić.

On je za javni servis, rekao da mu se čini da su njegovi sagovornici u Njujorku čvrsto i dalje na poštovanju principa očuvanja nezavisnosti Kosova, a to je, poručio je, za nas veoma teško.

O tome je obavestio i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša, s kojim je juče imao susret, ali je svakako, kako kaže, nakon tri dana razgovora razočaran.

- Razočaran sam, razumeli smo poruku, naše je da se dalje borimo - poručio je Vučić.

S druge strane, kaže, zadovoljan je našim trudom, ali ne i rezultatima.

Zapad ne želi da razgovara o tome kome pripada Kosovo, oni to smatraju završenim

"Da budem otvoren, razgovarali smo o budućnosti Srbije i KiM i gledamo da nađemo kompromisno rešenje. Albanska strana radi svoje, međunarodna zajednica svoje, a ja sam se trudio da s ruba ambisa dovedemo Srbiju bar na površinu", naveo je i ponovio da rezultatom nije zadovoljan.

"Nisam zadovoljan jer kod velikih zapadnih sila, a imao sam mnogo dubinskih razgovora s ljudima koji odlučuju čini mi se da oni tvrdo stoje na poštovanju principa očuvanju nezavisnosti Kosova što je za nas veoma teško", rekao je.

To je, dodao je, preneo i Guterešu, obavestio ga je o svemu tome, pa i o tome da smo mi spremni na kompromisno rešenje, ali ne tako da žrtvujemo svoje državne i nacionalne interese.

Međutim, primetio je, Zapad ne želi ni na koji način da razgovara o tome kome pripada Kosovo. Naše je, dodao je, da nastavimo da se borimo, jer, kako je naveo, kad se odgovorno ponašate, doći će do razultata. Ponovio je da se nakon teških razgovora o Kosovu koje je imao nadao većem razumevanju, ali i dodao da nema kukanja i očajavanja i da će nastaviti da štiti interese zemlje.

"Naš najveći problem je što mi ne pregovaramo samo sa Albancima, već i sa onima koji su stvorili nezavisno Kosovo", rekao je Vučić.

Naveo je da je u razgovorima koje je imao u Njujorku druga strana ponovila da priču o tome kome pripada teritorija Kosova smatraju završenom, da pokretanje bilo kakve priče na tu temu smatraju otvaranjem Pandorine kutije.

"Na sve to sam rekao i sada, i ranije, da su oni to uradili 2008. ne poštujući Rezoluciju 1244", kaže Vučić.

Kako je dodao, Srbija danas plaća veliku cenu i to između ostalog i sopstvenih pogrešnih odluka, uključujući traženje mišljenja pred MSP.

"I nastaviće da je plaća. Ništa nema džabe, situacija je teška i biće veliki pritisak na Srbiju sa različitih strana", dodao je Vučić.

Kako je naglasio, nastaviće kao predsednik Republike da štiti interese zemlje i da zemlju nemogućih uslova, dovedenih spoljnim silama, ali i našim odlukama, da popravimo sve što možemo.

"Nema kukanja, nema očajavanja", zaključio je Vučić.

"Najskuplje nas košta odluka MSP"

On je izjavio i da nas najskuplje košta odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu i Metohiji koja je, kaže, produkt glupe i neodgovorne politike prethodnih vlasti, a čime smo "stavili pečat na kosovsku nezavisnost" i da on sad "pokušava da taj koverat otvori, da izvadi to što u njemu piše i da izvučemo najviše što možemo".

Kako je rekao, desile su se 1999. godina, pogrom 2004. godine, 2008. godina i jednostrano proglašenje nezavisnosti, ali je katastrofalna odluka, ona koja nas naskuplje košta - pitanje pred MSP.

Vučić je dodao da će se boriti, da će raditi da se izbori za sve što može.

On je rekao da je u razgovoru sa Guterešom naglasio da nigde u Rezoluciji 1244 niti u bilo kojem papiru postoji klauzula za formiranjem vojske Kosova, što je, ponovio je, rekao uživo i predstavniku Stejt departmenta Vesu Mičelu nedavno, a reći će mu i ponovo, jer bi trebalo da se s njim susretne ovih dana.

Predsednik Srbije je rekao i da se svašta priča, te "da Vučić hoće podelu Kosova i slične stvari" i upitao ko to uopšte nudi i da li neko misli da će Albanci sa KiM to da daju.

- Kao da je to neka pijaca - primetio je predsednik Srbije i rekao da stvari stoje tako da ima 500 mogućnosti, da gleda da iz svake od tih "500 slamki" izvuče jednu za Srbe na KiM i za Srbiju.

Ponovio je da razgovara sa svima, da mora građanima da ponudi nešto i da sagleda stanje stvari i traži podršku za naše stavove, istakavši da je Srbija spremna na kompromis.

Na konstataciju da se u štampi pominju spekulacije da bi Nemačka mogla da izađe sa novim planom, koji bi se mogao objasniti kao formiranje ZSO za status posmatrača u UN za Kosovo, slično nekada Palestini, Vučić je rekao da Nemačka neće izaći sa takvim planom i da se to neće dogoditi.

Suština je u tome da znamo šta Nemačka hoće, a šta neće "i to znam, ali ne mogu da govorim" dodao je i naglasio da moramo da vidimo, da napravimo plan šta možemo za sebe da izguramo.

Naglasio je da Albanci sa KiM igraju sve vreme "ali ne sami", da ništa od dogovorenog ne ispunjavaju, a onda poručuju da će formirati ZSO kada dobiju to i to... a da je njegov odgovor na tako nešto "je l' ste to sami izmislili".

"Srbija uvek spremna na kompromis"

Vučić je izjavio i da je Srbija uvek spremna za razgovor i kompromis kako bi kosovski problem bio rešen, ali da nije spremna na poniženje.

To je, kaže, poručio i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu, s kojim se susreo u Njujorku, ali i u mnogim susretima sa zvaničnicima čije su zemlje priznale nezavisnost Kosova.

"Dok sam predsednik Srbije neće poniziti Srbiju, a za kompromis i za razgovor uvek smo spremni", poručio je.

Vučić je za javni servis rekao i da će se za Srbiju boriti i u Njujorku, Briselu, Londonu, Berlinu, Parizu, ali i na onim mestima gde se protive jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova - u Moskvi, Pekingu...

"Svaki put kažem, niste vi ceo svet, ima druga polovina sveta koja to ne priznaje. Hoćete da kažete da Srbija baš nema ništa u svojim rukama, ima, ali Srbija hoće kompromis, a vi razmislite hoćete li kompromis ili ponižavanje Srbije", ukazao je Vučić.

Kaže i da bi voleo kada bi se razgovori o Kosovu i Metohiji vodili samo između Srba i Albanaca, a "bez interesa drugih sila", jer bi time, smatra, problemi bili lakše rešeni.

Svakodnevno se, međutim, kaže, suočava s komentarima iz Srbije o "podeli Kosova" i to od "gubitnika koji su razorili Srbiju svojom neodgovornošću i neozbiljnošću".

- Neka ne brinu, biće vremena i u Srbiji da im odgovorim na sve i biće vremena uvek u Srbiji da ih, dokle budem želeo ovim poslom da se bavim, pobeđujem bez problema - izjavio je Vučić.

Predsednik je najavio da će uskoro imati razgovore sa nevladinim sektorom 31. marta, ali i sa drugim nacionalnim organizacijama da sasluša koji su njihovi stavovi o rešenju kosovskog pitanja, a nakon toga će, kako kaže, posle svih dobijenih saznanja iz celog sveta da izađe sa principima koje Srbija može, a koje ne može da prihvati.

"Prihvatiću tu vrstu odgovornosti, bez straha da će mi najneodgovorniji, oni koji su najkrivlji za ovakvo stanje danas, držati pridike o tome kako bi to oni napravili mnogo bolje", zaključio je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve