Politika
15.07.2018. 15:13
R.E./Beta

VUČIĆ: Ne mogu da komentarišem presudu bivšim pripadnicima JSO, nisam imao uvid u taj predmet

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da ne može da komentariše oslobadjajuću presudu pripadnicima Jedinice za specijalne operacije (JSO) za pobunu 2001. godine, jer nije imao uvid u taj predmet.

"Ja ne mogu da komentarišem presudu, jer nisam imao uvida u taj predmet", rekao je Vučić novinarima u Mionici.

On je rekao da se uvek trudio da se ne meša u pravosudje, ali da, kada god neku presudu prokomentariše, opozicija kaže da on time krši načela podele vlasti.

"Interesantno da, kada sam pitan, uvek sam se trudio da to bude niskog intenziteta i da ukažem da nemam prava da se mešam u nezavisnost pravosudja, za koju verujem da će jednom biti dostignuta, ali ne reformom iz 2009. godine... Oni (opozicija) su uvek iskoristili priliku da, kada kažem nešto, kažu da je to kršenje Ustava i načela podele vlasti, ali se ne libe da presude komentarišu kako žele", rekao je Vučić.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je u petak bivše pripadnike JSO optužene za organizovanje oružane pobune 2001. godine. Oslobodođeni su nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Dragoslav Krsmanović, Mića Petraković.

Ulemek i Jovanović su osudjeni na po 40 godina zatvorske kazne zbog ubistva premijera Zorana Djindjića 12. marta 2003. godine.

Prema optužnici tužilaštva, JSO je od 9. do 17. novembra 2001. otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera, da prekinu pobunu.
Operativni deo JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput, 10. novembra Novi Sad-Subotica, a 12. novembra autoput kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost JSO za primenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora Državne bezbednosti Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića. Takvim postupanjem JSO, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

NE PROPUSTITE:

SPECIJALNI SUD OSLOBODIO BIVŠE KOMANDANTE JSO: Legija, Zvezdan Jovanović i ostali nisu krivi za oružanu pobunu

POBUNA I POBUDE

ZVEZDAN JOVANOVIĆ: Tužilaštvo u slučaju pobuna JSO nije vodjeno zakonom, već političkim interesima

BOŽO PRELEVIĆ: Bilo je očekivano da vođe JSO budu oslobođene, ništa nije dokazano od onog što je tvrdio Čedomir Jovanović

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve