Politika
15.01.2018. 11:28
R.E.

VUČIĆ: Ne želim da odgovaram Amfilohiju, odgovoriće mu moja dela

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Komentarišući izjavu mitropolita Amfilohija za crnogorske medije da "strahuje da Vučić vodi politiku izdaje Srbije i Kosova", predsednik Srbije rekao je da su ga reči mitropolita pogodile.

Vučić je za RTS rekao da neće da odgovara Amfilohiju, jer "ne želi da govori loše o SPC" i da "ne želi da deli narod". On je istakao i da ga je pogodio potpis episkopa raško-prizrenskog Teodosija na Apelu za odbranu Kosova i Metohije.

- Ja mislim da je najbolji komentar na izjavu mitropolita crnogorskog Amfilohija dao patrijarh Irinej. Nije mene pogodio apel koji potpisuju Obradović, Maršićanin, Čović... pogodile su me reči Amfilohija. Pogodile su me reči vladike Teodosija, ukoliko je zaista potpisao taj apel - rekao je Vučić.

Patrijarh Irinej ranije je izjavio tokom liturgije u Banjaluci, da "Srbi treba da zahvale Bogu što im je podario čoveka, kakav je predsednik Srbije Aleksandar Vučić", koji se, kako je rekao "lavovski bori za srpski narod, a posebno za Kosovo".

Vučić je rekao i da nije njegovo da komentariše ulogu Crkve, kao sto nije njihovo da komentarišu ulogu i politiku države.

- Meni ne smeta slobodno iskazano mišljenje mitropolita Amfilohija, ali me je pogodilo lično to što je rekao, jer je govorio o nečemu što misli da se može dogoditi u budućnosti. Mislim da sam bio na ivici da pustim i suzu, ne želim da sakrijem, koliko su me onakve reči pogodile. Možda je to slabost za političara, ali i ja sam čovek. Ne pogađa me ništa sto govore moji politički protivnici, ali ovo me stvarno pogodilo - rekao je predsednik za RTS.

Vučić je dodao da nije za njegovo vreme Kosovo proglasilo nezavisnost, nego za vreme onih koji su danas najveći kritičari.

- Većina zemalja je priznala nezavisnost i to u vreme njihove vladavine. U prethodnih pet godina nemamo nijedno ubistvo Srbina na Kosovu i Metohiji, od kako imamo Briselski sporazum. Da li je bolje to ili je trebalo da udarim pesnicom Hašima Tačija? Ko se borio za Bogdana Mitrovića? Znate li koliko bi proveo u zatvoru da nije država Srbija jaka? Četiri poslednje godine broj Srba nije smanjen na Kosovu i Metohiji i ja to smatram izvanrednim rezultatom. Na kraju, ja mitropolitu Amfilohiju ne želim da odgovorim. Njemu će odgovoriti moja dela - rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve