VUČIĆ O JUNKEROVOM UPOZORENJU: Ne bih isključio opasnost od rata ako bi Balkan bio prepušten sebi

VUČIĆ O JUNKEROVOM UPOZORENJU: Ne bih isključio opasnost od rata ako bi Balkan bio prepušten sebi

Foto: Beta/ Miloš Miškov


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je upozorenje predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera da postoji opasnost od rata na Balkanu ako EU ne učini ništa za prijem zemalja tog regiona “možda preterana”, ali je i dodao da ne bi isključio tu mogućnost “ako bi bili prepušteni sami sebi”.

Odgovarajući na pitanja novinara u Sremskoj Mitrovici, gde je prisustvovao otvaranju novog postrojenja italijanske kompanije “Labor Srb”, Vučić je rekao da je uloga Srbije da čuva mir u regionu i da će zato preći “preko mnogih provokacija”.

Predsednik EK ;upozorio je juče da postoji opasnost od rata na Balkanu ako Evropska unija (EU) ne učini ništa za prijem zemalja tog regiona.

“Ako Balkanu uskratimo EU perspektivu možemo da imamo ono što je već bilo 90-ih godina, pre ili kasnije”, rekao je Junker. Predsednik Evropske komisije priznao je da je još dug put do evropske integracije tih zemalja i da je učinjen nedovoljan napredak u regionu koji bi omogućio integraciju pre 2025. godine. Junker je rekao da “EU treba na intenzivan način da se bavi Balkanom” i da ne dozvoli “radjanje ideje” da EU nije ozbiljna u pogledu perpsektive pristupanja. Dodao je da neke zemlje članice EU, ne navodeći koje, ne kriju odbojnost prema prijemu tih zemalja. “Teren je još plodan” za nove ratne sukobe u regionu, ocenio je Junker insistirajući da pogranični sukobi moraju da budu rešeni pre prijema, kako se u EU ne bi “uvezla nestabilnost sa Balkana”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar