Politika
27.02.2019. 15:04
R.E./RTS/Tanjug/Foto: Beta-Milos Miskov

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA SRBIMA SA KIM: Albanski policajci oteli kamion srpskom prevozniku u Zubinom Potoku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Albanski policajci su sinoć ušli u Zubin Potok i oteli jedan kamio srpskom prevozniku, jer je tobož preko "zelene linije" uvozio robu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa Srbima sa Kosmeta. Vučić je dodao da je to izazvalo gnev srpskog stanovništva i da su se tek posle apela vratili kućama. Srbi na sastanku zatražili povlačenje iz kosovskih institucija, Vučić ih pozvao da sačekaju mesec i po dana zbog konsultacija sa svetskim liderima.

Predsednik Vučić rekao je na konferenciji za novinare da je sastanak sa Srbima sa Kosmeta za njega kao predednika bio iznenađujuće težak, jer postoje stvari koje su se desile u poslednja 24 sata o kojima se još ne zna.

"Srbija i Srpski narod nalaze se u izuzetno teškoj situaciji kao 2008, 2004. u tim trenucima držabva je reagovala ili očajnoi ili nikako. Kada ovo kažem, govorim o pretnjama koje dobijaju naši ljudi, taksama, a predstavnici iz Štrpca su govorili kakva je situacija", naveo je Vučić.

Predstavnici Srba zatražili su na sastanku povlačenje iz svih kosovskih institucija, Vučić ih je zamolio da sačekaju odgovor najmanje 45 dana da bi obavio konsultacije sa važnim liderima uključujući i Kinu.

Predsednik Srbije upozorio je da Priština nastavlja sa ozbiljnim i opasnim provokacijama, koje dramatično ugrožavaju opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da u naredna dva dana sledi prihvatanje novog statuta "Trepče", što vodi ka blokadi njenog računa, jer "Trepča" nije registrovana po srpskim zakonima, već pod okriljem UN.

Kosovski Albanci žele blokadu računa, uništenje "Trepče" severne Mitrovice do Leposavića, a to bi, kaže predsednik, značilo da 2.400 ljudi ostane bez posla i bez vazduha za disanje u ekonomskom smislu.

"Ujedinjavanje severne i južne Mitrovice direktna je pretnja narodu na KiM i svi kažu da ako do toga dođe to može biti samo nasiljem i to je kraj opstanka našeg naroda", kaže Vučić.

Srbija neće dozvoliti ugrožavanje i prtiorevanje našeg stanopvništva sa ognjišta, rekao je Vučić.

Sastanku prisustvuje više od 130 predstavnika Srba sa KiM, na čelu sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakiće, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve