Politika
15.09.2018. 16:29
R.E.

VUČIĆ: Srbija neće pristati na sporazum sa Prištinom bez garancija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sporazum sa Prištinom nije moguć bez sveobuhvatnog paketa, uključujuć i garancije za ulazak Srbije u EU 2025. godine, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je nedavno u izjavio za britansku agenciju Rojters rekao da će tražiti od Brisela da u sporazum sa Prištinom, kad god bio postignut, budu unete i garancije da će Srbija postati punopravna članica Unije 2025. Upitan danas da li je to moguće, on je odgovorio:

Ne bih rekao. A, da li je moguć sporazum sa Prištinom bez sveobuhvatnog paketa, koji bi se ticao budućnosti Srbije, bez dodatne ekonomske pomoći, dramatično bržeg rasta... reći ću da je to nemoguće. Srbija na to neće pristati.

On je naveo da je garancije EU pominjao "sto puta", ali da trenutno nemamo ni sporazum, ni predlog, ni nacrt.

- Nisam optimista, ali ću dati sve od sebe da postignemo nekakav dogovor. Treba pustiti da se vode razgovori - rekao je predsednik Srbije.

On je ocenio da je Srbija dobro postavila svoju platformu.

- Ako neko kaže da se radi samo o novcu, naravno da je novac važan, ali pre svega se radi o interesima našeg naroda na KiM, a potom sve drugo što možemo da obezbedimo. Da li je to realno? Nije, ali je nemoguće da prihvatimo sporazum bez sveobuhvatnog paketa - ponovio je Vučić.

Kupovina naoružanih bespilotnih letelica

Vučić je najavio i odlazak u Kinu, gde će se susresti sa kineskim predsednikom Si Đinpingom peti put.

- Ajde da vidimo kom će to predsedniku uspeti posle mene - naveo je on.

Vučić je najavio razgovore o brojnim ekonomskim pitanjima, ali je dodao da će dogovoriti kupovinu naoružanih bespilotnih letelica.

- Nadam se da ćemo time moći da se pohvalimo do kraja godine. Moramo da štitimo svoju zemlju i obezbedimo sigurnost - rekao je predsednik.

On je istakao da odnosi sa Crnom Gorom nisu jednostavni, ali da će uskoro uputiti poziv crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću da dođe u Srbiju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve