Politika
29.11.2018. 15:06
R.E./Beta/Foto: Beta/Arhiva

VUČIĆ: Srbima sa Kosova i Metohije poručiću da nastave proteste

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne veruje da će Piština povući odluku o povećanju taksi na 100 odsto za proizvode iz Srbije posle poziva visoke predstavnice EU Federike Mogerini i dodao da će Srbima s Kosova na današnjem sastanku poručiti da nastave da mirno protestuju.

"Ne verujem da će se to dogoditi, ali se nadam", kazao je Vučić novinarima u Zrenjaninu upitan da li očekuje povlačenje odluke Prištine, posle reakcije Mogerini.

Vučić je kazao da je srećan što su se Srbi s Kosova podigli, probudili i pokazali na civilizovan način da su značajan politički faktor.

"Poručiću im da nastave svoje proteste ;mirnim putem, a mi ćemo da radimo sve što možemo da ukažemo na štetnost i pogubnost odluke koja razara regionalnu stabilnost i mir, a o jezivim ekonomskim posledicama neću ni da govorim", rekao je Vučić.

Vučić bi danas treba da razgovara sa Srbima sa Kosova, ali vreme i mesto sastanka još nije objavljeno.

Predsednik Srbije je dodao da situacije nije nimalo laka, jer sve zavisi od volje Prištine i od toga hoće li da poštuje pravo.

"Nadam se da će biti dovoljno razumni i da će biti snage u medjunarodnoj zajednici da izvrše dodatne pritiske na one kojima je sprovodjenje neprava postala svakodnevica", kazao je on.

Vučić je kazao da je zadovoljan reakcijom američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je takodje pozvao Prištinu da ukine odluku o taksama.

Dodao je da i pored "korektne reakcije" Vašingtona, ne veruje da će se brzo postići rešenje i kompromis s Prištinom.

"Važno je da pokušavamo da pronadjemo kompromis, ali ako ne možemo da pronadjemo kompromis oko poštovanja sporazuma CEFTA i briselskog sporazuma, plašim se da nikakav drugi kompromis nije vidljivi i bliži", istakao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve