Politika
12.02.2018. 10:42
R.E./Foto: Printscreen RTS

VUČIĆ STIGAO ZAGREB, DOČEKALA GA KOLINDA: Počela dvodnevna poseta predsednika Srbije Hrvatskoj

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sleteo je oko 10 časova na zagrebački aerodrom. Njega je na Pantovčaku dočekala predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Posle pozdrava usledilo je intoniranje himni Srbije i Hrvatske.

Prema najavama neke od tema razgovora sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović biće spisak nestalih, imovinska prva, prava na penziju raseljenih Srba te položaj srpske manjine u susednoj državi.

Vučić će zvaničnu posetu Hrvatskoj započeti sastankom sa predsednicom Hrvatske Grabar-Kitarović. Na radnom ručku će razgovarati sa premijerom Plenkovićem a sagovornik će mu biti i predsednik parlamenta Jandroković.

Predsednica Hrvatske i predsednik Srbije govoriće u Privrednoj komori Hrvatske te polaznicima Akademije Srpskog narodnog vijeća i na predstavljanju projekta "Budućnost Srba u Hrvatskoj" u Mitropoliji zagrebačko-ljubljansjkoj.

Najavljeno je da će Vučić razgovarati i sa kardinalom Josipom Bozanićem.

Drugog dana posete predsednik Srbije tokom prepodneva posetiće Vrginmost a popodne će se govoriti na Drugoj velikoj skupštini SNV i ZVO u dvorani Lisinski.

Uoči posete Zagrebu, Vučić je rekao da je ona dugo pripremana. Uz to izjavio je da ne očekuje čudo, ali se nada da će razgovori biti dobri, blagorodni i lekoviti za odnose dve zemalje.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je svesna političkog rizika, i da će biti zadovoljna ukoliko se dogovore o tri do pet elemenata na kojima odmah počinje da se radi.

Poseta Vučića Hrvatskoj biće pod najvišim merama bezbednosti jer su veterani domovinskog rata i udovice branitelja najavili protest.

Uoči ove posete razmenjene su prilično oštre izjave zvaničnika dve države. Sa hrvatske strane se insistiralo na izvinjenju Vučića, ratnoj odšteti a predsednik Srbije bio je nazvan i četnikom.

Sa srpske strane bilo je zahteva da Vučić otkaže posetu Hrvatskoj jer nije povoljan trenutak za nju, da je bezbednosno vrlo rizična , bilo je tvrdnji da će da u Zagrebu dočekati Ustaše i sl.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve