Politika
13.04.2018. 14:14
R.E./Beta

Vučić: Za Srbiju nema dobrog rešenja što se tiče Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da što se tiče Kosova za Srbiju nema dobrog rešenja.

"Kompromis podrazumeva da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljni ili pomalo zadovoljni, ali to znači mnogu bolju budućnost za nas", rekao je Vučić novinarima u Berlinu posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je poručio gradjanima da neće biti lako u budućnosti u političkom smislu što se tiče Kosova i Metohije, ali da je zadovoljan razumevanjem koje je danas dobio u Berlinu.

On je kazao da je sa nemačkom kancelarkom iskreno razgovarao i da je zadovoljan razumevanjem i poštovanjem koje je dobio, kao i da je Angela Merkel apsolutno za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu.

Prema njegovim rečima, saglasili su da je potrebno da se nastavi na pronalaženju rešenja, jer je ono "bolje od bilo kakvog konflikta, pa makar on bio i zamrznut".

"Mi smo spremni na kompromis po pitanju Kosova i Metohije, ali za kompromis su uvek potrebne dve strane, potrebna je sem dogovora Srba i Albanaca, saglasnost Evropske unije, Amerikanca, Turske, Rusije i da o svemu tome bude obaveštena i Kina, da svi o tome budu obavešteni, zato je to toliko teško", rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija nema pravo da odustaje od toga.

"Ja mislim da nije dobro rešenje da za 30 godina opet nekog predsednika Srbije pitate o tome", kazao je Vučić.

Jedna od tema razgovora bilo je učešće Srbije na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, a Angela Merkel je istakla da bi bilo veoma važno da Srbija učestvuje.

"Ranije sam rekao i njoj sam rekao da je taj samit bez Srbije značio veliki probleme i štetu za Srbiju i rekao sam joj da se nadam da ću doći. Zamislite da dodju sve zemlje EU, da dodju predstavnici Prištine i celog Zapadnog Balkana, a mi da ne dodjemo", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da će Srbija svakako biti predstavljena na samitu u Sofiju i da se nada da će to biti na najvišem nivou.

Dodao je da je sa nemačkom kancelarkom razgovarao i o jedinstvenom tržištu na Zapadnom Balkanu što, po njegovim rečima, doprinosi jačanju privrede regiona i kompanija koje tu posluju.

Izrazio je zadovoljstvo što Namačka postaje najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije i što se stvaraju uslovi da godišnja trgovinska razmena bude pet milijardi evra, pogotovo posle novih investicija Simensa u Kragujevcu i dolaska kompanije CTF u Pančevo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve