Politika
08.06.2018. 14:44
R.E./Foto: Oksana Skendžić

VULIN: Stvaranje Velike Albanije je opasnost za mir i stabilnost na čitavom prostoru Balkana

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

- Kada ono što zovu državom Kosovo ukine granicu i carinu sa Albanijom, onda to jeste korak ka stvaranju velike Albanije – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin otvarajući konferenciju „Sloboda i bezbednost u realnom i sajber prostoru“ u beogradskom Domu Vojske.

Prema njegovim rečima, čitav svet, pred ovom ne lažnom, već pravom, istinitom informacijom o stvaranju velike Albanije, ravnodušno ćuti.

- Da li bi ćutao da se to dešava negde drugde? Da li bi ćutao da se to dešava na nekom drugom kraju sveta, da li bi ćutao da se to dešava negde bliže centrima Evropske unije ili  neke druge velike i važne međunarodne organizacije? Ili se ćuti samo zato što se najglasnije čuje samo srpski glas? Da li je srpska sloboda ograničena tuđim interesima? Da li Srbija ima pravo na svoje interese? Ja bih rekao da ima – naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, stvaranje Velike Albanije je opasnost za mir i stabilnost na čitavom prostoru Balkana ali ne samo na tom prostoru, jer sve ono što se desi ovde između nas, prelomi se na kraju i na mnogo veće i na mnogo moćnije.

- Pozivam Evropu da ne ponovi grešku koju je činila tokom tragičnog građanskog rata građanskog rata na prostoru Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kada je bila ubeđena da će zlo islamskog terorizma biti nahranjeno samo jednim narodom – srpskim i da će samo na srpskim narodom to strašno zlo ispoljavati svoj užas i svoju agresiju i da će biti nahranjeno tim malim narodom. Ni jedno zlo ne može da se nahrani samo jednim narodom i ni jedno zlo ne može da se nahrani samo jednom zemljom. Zato pozivam Evropu da sada, dok gleda stvaranje velike Albanije, dok još može da je zaustavi da to učini pre nego što ovaj, nama dragi prostor, parče zemlje i vode, koje zovemo svojom, ne postane trajno ugroženo silom koju niko nije zvao ni tražio – poručio je ministar Vulin.

On je učesnicima konferencije poručio da danas nije samo reč o lažnim vestima, već i lažnim istinama koje, izgovorene samo od jednog naroda i njegove potrebe da bude veći na račun nekog drugog, može trajno da ugrozi mir i stabilnost na prostorima na kojima živimo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve