Politika
05.10.2018. 18:39
R.E./Beta

Vulin: Suštinsko pitanje Srbije i bezbednosti regiona je pitanje velike Albanije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je suštinsko pitanje sprske bezbednosti i bezbednosti čitavog regiona pitanje "velike Albanije".

Vulin je na panelu posvećenom regionalnoj bezbednosti u okviru konferencije "Ka bezbednijoj Srbiji" u Beogradu rekao da je "velika Albanija ta koja izaziva duboku nestabilnost i duboku zabrinutost" i naveo da je zabrinjavujaće odsustvo reakcije medjunarodne zajednice, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je rekao da je najozbiljnija pretnja miru na Balkanu "stvaranje nove države", koja bi, ukoliko se formira, obuhvatala prostore današnje Albanije, delova Srbije, Crne Gore, Makedonije, i jednog dela Grčke, i dodao da o tome svedoče izjave predsednika Albanije Edija Rame o granicama.

"Ako sukobi na Balkanu budu ponovo oživeli, oživeće zato, ili ako neko pokuša da reši albansko nacionalno pitanje, a da zanemari sva ostala nacionalna pitanja", rekao je Vulin i dodao da je legitimno pravo Srbije da vodi računa o svojim sunarodnicima gde god da žive.

Govoreći o bezbednosnim izazovima, kao glavne je izdvojio "nelegalno proglašenje nezavisnosti Kosova", islamski fanatizam, migrantsku krizu, i dodao da nepostojanje jasnih pravila i "brutalno kršenje medjunarodnog prava" predstavljaju najveći bezbednosni izazov na Balkanu.

"Kada nema medjunarodnog prava, a bombardovanjem SR Jugoslavije i priznavanjem secesije Kosova i Metohije medjunarodno pravo je uništeno, nemate jasnih pravila na osnovu kojih zemlje i narodi postoje", ocenio je ministar odbrane.

Vulin je odsustvo medjunarodnog prava naveo kao najopasniju stvar koja se desila na Balkanu, i za koje kaže da je opasnije i od ratova.

Po njegovoj oceni u proteklih nekoliko godina, za vreme mandata predsednika Aleksandra Vučića, Srbija izborila za pravo da odlučuje sama o sebi, a ne da brine o interesima drugih, što je, kako je rekao, kroz istoriju često činila.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve