Politika
02.04.2018. 09:32
Filip Ugrenović

ZA BOLJE I NISU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prvi april je navodno Svetski dan šale i dobrog sarkazma, ali evo kako se naši političari šale s nama, ali za svoj račun, onako bez stida i dara i, naravno, bez elementarnog smisla za humor.

Oni su umetnici u manipulaciji, svesni da mogu da nam otimaju lovu iz džepa a da ne primetimo. Za njih možete čuti da rade to što rade jer ni za šta drugo nisu. Znamo da bez običnih građana ne bi imali ni šta da jedu ni šta da piju. Ponekad su njihovi postupci neverovatni, često nas ostave bez teksta, još češće smo fascinirani šta su sve u stanju da urade zarad naše pažnje. Njihovo delovanje u emisijama devedesetih su kritičari smatrali neprikladnim, dok je njima samima svaki vid promocije značio. Ne libe se da iskoriste žene, životinje, biljke, zgrade, spomenike, apsolutno sve. A mi... Mi im i dalje verujemo -da je to što rade zaista stvarno, da je istinito i da mi nismo hipnotisana gomila. Oni su -mađioničari. Ali o njima nekog drugog puta...

Prvi april se proslavlja kao Svetski dan šale. Prema jednom verovanju nastao je kada je pomeren dan Nove godine na 1. januar. Do tada se u mnogim gradovima Nova godina obeležavala 25. marta, a slavlje je trajalo sedam dana, odnosno do 1. aprila. Oni koji su prihvatili novi datum kao dan Nove godine, zbijali su šale sa onima koji su ga i dalje obeležavali do 1. aprila. Prema drugom verovanju, tog datuma je Noje prvi put poslao golubicu, prerano. Prema oba verovanja, naši političari ne znaju ni za jedno od tih verovanja. Ipak, u paralelnom univerzumu (za koji se osnovano sumnja da postoji i da u njemu žive samo političari, ali i Čeda Jovanović) možemo da zamislimo šta bi oni radili tog dana.

Federika Mogerini bi rekla da je Haradinaj kriv za nemire na Kosovu. Žan Klod Junker bi izjavio da je Srbija ispunila sve uslove za prijem u Evropsku uniju. Vladimir Putin bi naredio da Rusija uđe u EU jer ne sme da pusti svoje omiljene Srbe same među vukove. Milo Đukanović bi hteo da se povuče iz politike. Kolinda bi tražila da se ispita odgovornost Hrvata u Drugom svetskom ratu, Bakir Izetbegović bi se prekrstio na taj zahtev, a Dodik bi se tog dana verovatno odlučio da ode u Muzej islamske kaligrafije u Sarajevu.
No, kapiram da znamo koji političari najviše vole da se šale sa svojim građanima.

Vojislav Šešelj bi se odlučio na televizijsko gostovanje i predstavio bi se kao opozicija, u principu isto kao Šutanovac, samo što bi ga bilo više u kadru. Znate na šta mislim. Šapić bi u svojoj administraciji zaposlio onog Šarića (dobro ste pročitali, nemaju isto prezime), dok bi Dragan Đilas verovatno želeo da ode na pivo posle deset uveče. S romskim porodicama. S druge strane, Velja Ilić bi otišao na sokić. Saša Radulović bi uputio kritiku na račun drugog političara, i to, da ne poverujete, iz vladajuće garniture, dok bi Boško Obradović pozvao na večeru devojku s „Pinka". Zoran Babić bi izjavio da želi da bude otorinolaringolog, dok bi Branislav Nedimović dao izjavu za medije. Marijan Rističević bi kupio knjigu „Tako je govorio Zaratustra" i poklonio je Palmi, koji bi je sa oduševljenjem pročitao u akvaparku u Aranđelovcu.

Rasim Ljajić bi dao ostavku na mesto ministra, a Ana Brnabić bi verovatno počela da odlučuje o Vladi. Vulin bi se zalagao za mir, Dušan Bajatović za štednju, a Krkobabić bi se borio protiv nepotizma. Maja Gojković bi odlučila da zauvek ostane verna SNS-u. Kad smo kod toga... Tomislav Nikolić bi se pojavio ispred prostorija Srpske radikalne stranke u Zemunu, zamolio da se sastane sa Šešeljem kako bi mu rekao: „E, kume, sećaš se onoga od pre deset godina kad sam osnovao stranku i hteo dalje bez tebe? Hehehe, aprililili!" Dragica Nikolić bi postala članica najpoznatijeg udruženja likovnih umet... A, ništa, zaboravite ovo. Nažalost, Marko Đurić bi se rado šalio na Dan šale, ali bi mu bile vezane ruke da uradi bilo šta. Lav Pajkić, naš najsvežiji političar, to već pretpostavljate, ovim povodom ne bi radio ništa. Aleksandar Vučić bi taj vikend proveo sa opozicijom. U inostranstvu. I da, Vojislav Koštunica bi čestitao građanima Praznik rada i pozvao ih na uranak, ali to je neka druga priča...

A na početku pomenuti mađioničari, oni nemaju nikakve veze sa ovim likovima, kako ste to mogli i da pomislite.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve