HRVATSKI MINISTAR UPRAVE: Nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju sjajan status, zahtev SNV-a “uopšte nije za raspravu”

HRVATSKI MINISTAR UPRAVE: Nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju sjajan status, zahtev SNV-a “uopšte nije za raspravu”

Foto: YouTube screenshot


Hrvatski ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je danas da zahtev Srpskog narodnog veća (SNV) za dobijanje statusa manjinske samouprave “uopšte nije za raspravu”.

Kuščević je rekao da nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju sjajan status i da Hrvatska može biti primer svim zemljama u regiji, prenela je Hina.

“Bio bih zadovoljan kad bi takva prava hrvatska nacionalna manjina imala i u Srbiji”, rekao je Kuščević povodom izjave o pravima Srba u Hrvatskoj SNV-a.

SNV je na skupštini prošle nedelje objavilo izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj u kojoj se ocenjuje da položaj Srba nije unapređen u proteklih pet godina, a među 13 tačaka sa zadacima u borbi za prava, nalazi se i zahtev da institucije srpske zajednice dobiju status manjinskih samouprava.

SNV je navelo da “institucije srpske zajednice, posebno SNV i Zajedničko veće opština, moraju dobiti status manjinskih samouprava”.

Kušević je rekao da u sporazumima o mirnoj reintegraciji Srba u Hrvatskoj, kao ni u Ustavu i zakonima Hrvatske ne postoji mogućnost samostalnosti i lokalne samouprave.

“Tako mislim da to pitanje uopšte nije za raspravu”, rekao je Kuščević.

SNV je prošle nedelje navelo da su Srbi nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, i da očekuje i traži od Vlade i institucija da zaustave taj trend.

Takođe je ocenilo da očekuje dosledno sprovođenje zajamčenih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice i ocenilo da ostvarivanje biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina nije u skladu s Ustavom, “jer se narušava tajnost biračkog postupka i proizvodi segregacija na biračkim mestima”.

Kuščević je rekao da je hrvatska Vlada usvojila operativni program za nacionalne manjine 2017-20. koji “jamči svim nacionalnim manjinama u Hrvatskoj ostvarenje svih njihovih prava”.

“Predstavnici nacionalnih manjina, pa tako i srpske nacionalne manjine su zastupljeni jako dobro u lokalnoj i regionalnoj samoupravi – imaju nekoliko desetina zamenika načelnika, gradonačelnika, župana, imaju jako puno opštinskih i županijskih većnika, zastupljeni su u telima Vlade. Prema tome, mislim da ovo sve nema nikakvu pravnu osnovu”, rekao je hrvatski ministar uprave.

Kuščević je rekao da biračka prava nacionalnih manjina nisu narušena, a da se može razgovarati da li treba napraviti drugačije biračke spiskove ili glasanje organizovati na drugi način.

On je rekao da podržava poslednji zahtev SNV-a o hitnom uključivanju svih susednih zemalja u evropske integracije.

“Tu naročito mislim na Srbiju i BiH. Mislim da će to doprineti – kad budemo svi zajedno živeli u istoj državi, s istim pravilima, u evropskoj državi – i boljem razumevanju i boljim međusobnim odnosima”, rekao je Kuščević.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar