ŠTA JE PRESUDILO DA HRVATSKA UZME POLOVNE IZRAELSKE LOVCE F-16 Ministar odbrane: Ovo je istorijska odluka

ŠTA JE PRESUDILO DA HRVATSKA UZME POLOVNE IZRAELSKE LOVCE F-16 Ministar odbrane: Ovo je istorijska odluka

Foto: Printscreen Youtube


Potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Damir Krstičević ocenio je danas da je odluka o kupovini polovnih izraelskih borbenih aviona F-16 Barak, istorijska odluka i projekat koji garantuje bezbednost i suverenitet zemlje.

“Doneli smo veliku odluku. To je istorijska odluka o zadržavanju sposobnosti kontrole vazdušnog prostora, zadržavanje tradicije borbenog vazduhoplovstva. Mislim da je to ogroman iskorak za hrvatsku vojsku”, rekao je Krstičević u emisiji “A sad Vlada” na Hrvatskom radiju.

Veće za odbranu, pod predsedavanjem premijera Andreja Plenkovića i predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, sinoć je jednoglasno odlučilo da se kupe korišćeni izraelski borbeni avioni uz ocenu da je reč o najpovoljnijoj ponudi.

“Kad gledamo finansijsku stranu, ponuda države Izreal je tri milijarde (kuna). Ponuda švedskog Grippena 8,5 milijardi. To su još dva Pelješka mosta”, rekao je Krstičević i dodao da je Barak vrhunski avion.

Upitan o kritikama da je reč o starim avionima, Krstičević je odgovorio da su u demokratskim državama kritike uvek opravdane i da je normalno da ljudi različito misle.

“Četiri ključna parametra za izbor su bila strateško partnerstvo, sposobnost aviona, finansijski deo i investicije”, rekao je ministar.

On je dodao da je reč o 12 aviona, od kojih deset jednoseda i dva dvoseda, kao i simulatoru.

Veće za odbranu prihvatilo je kasno sinoć mišljenje stručnog tima Ministarstva odbrane da je najpovoljnija ponuda za višenamenski borbeni avion ponuda Države Izrael, pa je Vladi preporučilo kupovinu.

Predsednica Hrvatske Grabar-Kitarović i premijer Plenković su posle sastanka u izjavi novinarima ocenili da je odluka o avionima doneta u skladu s potrebama i mogućnostima.

Ako Vlada donese odluku, što se smatra formalnošću, Hrvatska će kupiti 12 polovnih modernizovanih izraelskih borbenih aviona F-16 Barak po ceni od tri milijarde kuna (oko 405 miliona evra).

Reč je o avionima starim između 25 i 30 godina koji treba da zamene zastarele MiG-ove 21.

Tender je bio raspisan prošle godine, a osim Izraela, na davanje ponude su bile pozvane i SAD, Grčka, Južna Koreja i Švedska.

U poslednjem krugu ostale su ponude Izraela i Švedske, a hrvatski mediji navode da je presudna bila cena budući da Hrvatska nema novca za nove avione.

Prvi avion očekuje se u leto 2020, a cela eskadrila dve godine kasnije.

NE PROPUSTITE:

SRPSKI MIGOVI PO NATO STANDARDU: Šta se krije iza oznake SD i da li je to 4+ generacija

TRAGOM VULINOVE TVRDNJE DA STANJE U AVIJACIJI BOLJE NEGO 1999: Vojska na kraju rata protiv NATO imala pet puta više ispravnih lovaca nego sada

RUSKI MIGOVI KONAČNO STIGLI NA BATAJNICU: Čuvari srpskog neba

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar