(FOTO) SINOĆ U KINOTECI: Premijera „Kad budem mrtav i beo“ u vrhunskom kvalitetu slike i tona


 Kinoteka predstavila drugi digitalno restaurirani film

Specijalna projekcija kultnog ostvarenja crnog talasa „Kad budem mrtav i beo“ Živojina Pavlovića, koji je u okviru projekta „Vip Kinoteka“ digitalno restauriran, održana je sinoć u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke.

Nakon pola veka od prvog prikazivanja, ovaj film je beogradskoj publici predstavljen u potpuno istom kvalitetu slike i tona, kao i davne 1967. godine, zahvaljujući saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke.

„Kad budem mrtav i beo“ je ostvarenje u kojem je Dragan Nikolić, u društvu Ružice Sokić, Miloša Aligrudića, Dare Čalenić i drugih proslavljenih imena srpskog filma, ostvario jednu od svojih životnih uloga. Ovaj crno-beli film, potvrdu je svojevremeno dobio od publike i stručne javnosti osvojivši prestižne nagrade kao što je „Zlatna arena“ za najbolji film na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, kao i nagradu za režiju za najbolji film na međunarodnom festivalu u Karlovim Varima.

Pored poznatih imena iz sveta filma, Dare Čalenić, Milorada Jakšića Fanđe, Vlade Živkovića, Vlade Jankovića Džeta i Milana Jelića i predstavnika medija, premijeri su prisustvovali Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip.

„Projekat Vip Kinoteka je izuzetno značajan jer je omogućio da veliki filmski naslovi nastave svoj život i posle pola veka, kako kod nas, tako i u inostranstvu“, rekao je Jugoslav Pantelić i dodao: „u prilog tome govori i činjenica da je film koji smo imali priliku večeras da pogledamo uvršten u program prestižnog filmskog festivala, Berlinale“.

„Velika nam je čast što smo zajedno sa Kinotekom pokretači digitalizacije i reastauracije filmske kulturne baštine i tako omogućili da ovaj film, u visokom kvalitetu slike i tona, bude prikazan pred publikom u Berlinu. Saradnja koju imamo sa Jugoslovenskom kinotekom može poslužiti kao primer drugim kompanijama, kako mogu da doprinesu očuvanju kulturnih dobara od velikog značaja i time utiču na pozitivne promene u društvu.“, istakao je Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip mobile.

Specijalne projekcije filma „Kad budem mrtav i beo“, za domaću publiku biće organizovane 21. februara, u terminima od 19 i 21 čas, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke. Svi zainteresovani ulaznice će moći da preuzmu na blagajni Kinoteke od 16. februara u Uzun Mirkovoj 1. Broj mesta je ograničen, a maksimalan broj ulaznica, koji može da se preuzme, je dve po osobi.

Zahvaljujući pionirskom projektu „Vip Kinoteka“ deset najpoznatijih naslova domaće kinematografije među kojima su i dela Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića i Srđana Karanovića, biće digitalno restaurirana i dostupna kako domaćoj, tako i inostranoj publici.

NE PROPUSTITE:

KO TO TAMO PEVA PRVI U NOVOM RUHU: 10 kultnih ostvarenja srpske i regionalne filmske baštine biće digitalno restaurisano

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar