KNJIGA KOJU SLOVENCI NISU ŽELELI DA ŠTAMPAJU: Buldog mrav, triler o raspadu Jugoslavije iz ugla slovenačkog obaveštajca

KNJIGA KOJU SLOVENCI NISU ŽELELI DA ŠTAMPAJU: Buldog mrav, triler o raspadu Jugoslavije iz ugla slovenačkog obaveštajca

foto Zoran Krunić


Na nedavno održanom 62. međunarodnom Sajmu knjiga svoju promociju imao je i jedan pravi špijunski triler -mešavina fikcije i realnih događaja smeštenih u Sloveniju pred sam krvavi raspad Jugoslavije pod nazivom “Buldog mrav” koji je izdala izdavačka kuća Ultimatum.

Inače autor ovog romana koji se bavi raspadom Jugoslavije iz perspektive visokog službenika “Državne bezbednosti” Slovenije, koji je bio uključen u same događaje i sukobe na tlu SFRJ, je rođeni Ljubljančanin Zoran Krunić koji opisuje kako to izgleda kad se raspada složena država kakva je bila Jugoslavija.

Interesantno je da su ovaj roman odbile da štampaju sve slovenačke izdavačke kuće, koje je autor kontaktirao.

foto Zoran Krunić

foto Zoran Krunić

Zašto baš naziv romana Buldog Mrav?

Prema rečima samog autora u pitanju je simboličan naziv po vrsti insekta, poreklom iz Australije, poznatog po tome da može dostići veličinu i do četiri santimetra, vrlo agresivnog kada brani mravinjak koji kada bude presečen na pola započinje vlastitu bitku između glave i repa. Ova unutrašnja bitka između glave i repa traje dok se uzajamno delovi ne unište ili dok ih ne odvuku drugi mravi. Ovaj primer iz životinjskog sveta autor je iskoristio kao metaforu i za samu Jugoslaviju pred njen krvavi raspad.

Roman je sačinjen od autorovih stvarnih doživljaja u lavirintima tajnih službi, njegove fikcije, isečaka iz javnih publikacija i novinskih člnaka i knjiga. Svoje junake autor je smestio u Sloveniju pred početak raspada Jugoslavije, imajući u vidu i međunarodni kontekst tog događaja. Zbog toga sam roman ima formu političkog trilera, ispletenog od autorovih ličnih doživljaja u lavirintu tajnih službi, centara političke moći i haotičnog raspada SFRJ.

foto Zoran Krunić

foto Zoran Krunić

Inače roman poseduje odsustvo bilo kakve politčke manipulacije i ostrašćenosti i jasno prikazuje kako je finalizovan raspad Jugoslavije. On u romanu potencira ljudsku dimenziju i dramatičnost, i tako posredno na čitaoca prenosi mogućnost da slikovito doživi kako je umirala jedna zemlja.

Sam autor koji je inače u vreme raspada bio službenik Državne bezbednosti Slovenije, napraviće kasnije karijeru predavača na visokim policijskim školama u Sloveniji, ali i kao predavač i istraživač na regionalnim i EU projektima, seminarima i konferencijama za teme terorizma i bezbednosti. Takođe bio je komentator za terorizam i obaveštajne službe na različitim televizijskim stanicama, pre svega na TV Slovenija i komercijalnoj POP TV. Objavio je nekoliko knjiga i više od 100 naučnih i stručnih radova. Nakon serije zapaženih kolumni i koemntara o rusko-gruzijskom ratu na slovenačkoj TV ima nezvaničnu zabranu javnog nastupanja u celoj Sloveniji. Ta blokada traje i danas.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar