DNEVNIK ROBIJAŠA: Parenje paunova u vreme izbora

DNEVNIK ROBIJAŠA: Parenje paunova u vreme izbora


Gotovo, dogovor je pao, Zabela glasa za Vučića. Ali ne iz ljubavi, samo iz interesa, jer se svi nadamo amnestiji, i to jednakoj za sve, što bi rekli braća Rusi, uravnilovka, svima umanjenje kazne za 10 posto. Toma je prošli put dao amnestiju, doduše nekom ovoliku, nekom onoliku, i da se on sad kandidovao, svi bi robijaši njega zaokružili. Nas ovde samo to zanima, umanjenje kazne, i ništa više od toga. Jbg., kako Jeremiću da damo glasove kad je on čovek isturio rođenu ženu u kampanji. Mislim, suze su OK, i ta priča o zamrznutim jajnim ćelijama, čaši nepopijenog vina, o tome kako on zna, pazi, „on to zna”, međutim, naša robijaška svest nikako ne može da prihvati da ona plače, a on se „kida” u prvom redu. Jebote, pola nas ovde guli robiju jer smo zaštitili svoje žene. Ne razumem. Onda, ovaj mali Preletačević, on je simpa, ali kur moj nam on može dati amnestiju. Znači, moša. E sad, da je ovo normalna država, i da smo mi normalno društvo, najprirodnije bi bilo da robijaši svoj glas daju zaštitniku građana. Ali kako, jbt., kad on nikada ništa ni za jednog od nas nije učinio dok je bio ombudsman. Isto i Šešelj, on je čovek robije, zna za jadac, ali sve to što priča je već viđeno, što bi rekli moji seljaci, prdele zrele, opadale zelene. I jbg., ostaje nam jedino Veliki Vođa. I on bi trebalo da sagleda sve prednosti amnestije. Pre svega ekonomske. Znate li vi koliko država uštedi kad da amnestiju od 10 posto. Pa jedan običan robijaš dnevno košta 20 evra – hrana, voda, struja, čuvari, grejanje… A ako se neko nije resocijalizovao za pet godina, neće se resocijalizovati ni te šeste, budite sigurni. Drugo, zvaničan podatak je da u srpskim zatvorima ima 1 i kusur zatvorenika više nego što je kapacitetima predviđeno. Pritom, još hiljade pravosnažno osuđenih čekaju odlazak na robiju. Znači, zagušenje do jaja. Ni onaj kubni metar vazduha po glavi robijaša ne može da se garantuje.
Evo još jedna računica, to se odnosi na ove što robijaju u tzv. Alkatrazu, Legija, Zveki i ekipa. Legija dnevno državu košta kao da boravi u hotelu sa pet zvezdica. Njegov celodnevni boravak po danu iznosi oko 150 evra! Aj sad, množi puta 30 dana, to je 4.500 evra. Pa pomnoži sa 12 meseci, to je godišnje 54.000 evra. I onda završnica, puta 40 godina, dobije se fantastična cifra od 2.160.000 evra. Tako on, tako Zveki i ko je još tamo. Jebote, koji paradoks, da država izdvoji milione evra za ljude koji su osuđeni za najteže krivično delo. Oni nemaju pravo na amnestiju, ali država ima pravo na ekonomske parametre, ali i na logiku, jer ako se Legija ne opasulji za trideset godina, neće ni za četrdeset.

U februaru oka nisam mogao sklopiti od mačaka. Udarale su mi čežnju samo tako… Jebi ga, to je njihov mesec. Taman kad sam pomislio da ću se sad u martu naspavati, odjednom u Zabeli najezda paunova. Nakotili se, pare se ko nenormalni. Gledam pre neki dan, mužjak raširio rep u lepezu, ščepao ženku za vrat, pa kidiše li kidiše

E, a sad malo lakše teme. U februaru oka nisam mogao sklopiti od mačaka. Udarale su mi čežnju samo tako… Jebi ga, to je njihov mesec. Taman kad sam pomislio da ću se sad u martu naspavati, odjednom u Zabeli najezda paunova. Napravili gnezdo na jednom platanu pored moje „kelije” i po celu noć urliču. Mislim, nisu oni tek onako ubačeni među nas, oni su tu da drukaju jer reaguju na svaki šum. To je poznata stvar, kao što je poznato da su nuklearna postrojenja u SSSR najbolje čuvale guske. Ali ovi paunovi se nakotili, pare se ko nenormalni. Gledam pre neki dan, mužjak raširio rep u lepezu, ščepao ženku za vrat, pa kidiše li kidiše… I čim završi, op, spusti rep i ode ko da ništa nije bilo. Sve razmišljam, mala je tu razlika između životinja i čoveka živine. Ali, jbg., ako ga iz ljubomore malo šutneš, jer te na rođene oči provocira sa ženkom, možeš dobiti godinu dana robije. Jedan za to dobio četiri meseca. I još nam gaze cveće što smo sadili, a taman nam se primile gladiole i šeboji, i onaj, kako se zove, krivi Jova…
Bože, šta mi je, sve mi neke dvosmislice u glavi… Kad li će da svane subota i s njom ljubavna soba, da se ja onda malo šepurim pred paunovima. Mada, brale, kad vidim kako onu ženku ščepa za vrat, razmišljam nešto, možda i među njima ima gejeva, ne samo među robijašima. I stalno dupe uza zid.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar