Sport
26.04.2019. 13:20
R.E./Index.hr/Foto;AP

Preminuo legendarni Džon Havliček

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Boston Seltiksi objavili su da je u 79. godini života preminuo Džon Havliček, jedan od najboljih košarkaša u istoriji. Havliček je godinama bolovao od Parkinsonove bolesti.

 

Hondo, kako mu je bio nadimak, svih 16 godina NBA karijere proveo je u Celticsima, a s najtrofejnijom franšizom u istoriji NBA lige osvojio je osam titula prvaka. Samo su dvojica košarkaša osvojili više naslova. Bill Rusel (11) i Sam Džons (10). Obojica su bili saigrači Džona Havličeka.

''Obožavao sam tog čoveka. S njim sam osvojio dva prvenstva. Kad sam došao u Boston, stalno smo razgovarali. Sve što sam želeo od njega je da šutira. Stalno da šutira. Bio je jedan od najvećih strelaca koje sam ikad vidio. Kad nam je trebao koš, samo bismo dali loptu Džonu'', rekao je bivši Kelt, Paul Silas za ESPN.

 

 

Seltiksi su 1962. uzeli Havličeka kao sedmog pika prve runde drafta iz Ohajo Stejta, gde je dve godine ranije osvojio NCAA naslov. Nakon toga sve je istorija. Havliček je 1974. bio MVP finala, 13 puta je uzastopno biran u All-Star ekipu, a i jedan je od samo deset igrača u istoriji lige koji su bili barem osam puta birani u idealnu momčad NBA lige i u najbolju obrambenu momčad. Ostalih devet su Tim Dankan, Kobi Brajant, Karem Abdul-Džabar, Hakim Olajuvon, Majkl Džordan, David Robinson, Kevin Garnet, Gary Pajton i Chris Paul.

U istororiji Celticsa nitko nije postigao više koševa i niko nije odigrao više utakmica, a drugi je u broju asistencija i peti u broju skokova. Na četvrtom je mestu na večnoj listi igrača koji su najviše ubacili u dresu jednog kluba. Od njega su, noseći jedan dres, postigli više koševa samo Dirk Novicki, Kobi Brajant i Tim Dankan.

 

 

 

 

"Svi pričaju lepo o tebi kad umreš. Volio bih da su više pričali o Džonu dok je bio živ. Nikad se nije dovoljno pričalo o njemu. Uvek se pričalo o Medžiku, Džeriju Vestu i Dr. DŽ-u, ali Džonu je pripadao u takve priče. Bio je jedan od najvećih svih vremena'', rekao je Havličekov bivši saigrač Dejv Kovens.

Legendarni Cedric Maxwell u ligu je došao u sezoni koja je Havličeku bila poslednja. Pamti ga kao sjajnog igrača i još većeg čoveka.

''Bili smo u lošoj seriji, izgubili smo nekoliko utakmica pa je trener Tomi Heinsohn pokušao malo prodrmati stvari. Ubacio me u prvu postavu umesto Džona. Pobedili smo Bufalo, a ja sam zabio 21 koš. Prva osoba koja mi je došla čestitati bio je Džon. Takav je bio čovek.''

 

 

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Michael Dwyer, File)

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve