Sport
24.04.2019. 20:09
M.P./Foto printskrin tweeter Hartlepool United FC

MANIMO SE PLJUVANJA: Došlo vreme da nam Englezi dele lekcije iz navijanja (VIDEO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U jeku navijačkih afera i incidenata, kojima smo prethodnih dana svedočili gledajući utakmice između Crvene zvezde i Budućnosti, iz sveta nam dolazi pozitivan primer kako navijanje još može da izgleda. Ova pozitivna priča nam dolazi ni manje ni više nego iz Engleske, zemlje koja je nekada vodila veliku borbu sa navijačima koji su važili za jedne od najnedisciplinovanijih. Isti ti navijači danas deli lekcije iz lepog navijanja.

Naime, reč je o navijačima Engleskog petoligaša Hartlup Junajteda.

Hartlup Junajted je osnovan 1908. godine i njegov trenutni vlasnik je poznati engleski voditelj sa televizije Skaj Sports - Džef Sterling. Klub sa severa Engleske, je do pre par sezona igrao u trećem rangu engleske fudbalske piramide, ali je zbog odlazka bitnih igrača i dovođenja loših zamena skliznuo dva ranga i trenutno se takmiči u petoj ligi po jačini u Engleskoj.

Poslednje dve sezone nisu bile sjajne, pa su tako obe završili u donjem delu tabele. Međutim, uspeh kluba ne remete njegove najvernije navijače da se dobro zabavljaju. Peta i šesta Engleska liga se tradicionalno završavaju ranije, pa su tako, pre par dana, odigrana poslednja kola ove dve lige. Imajući u vidu domaće primere sa stadiona, u poslednjegm kolu navijači, na stadione, dolaze samo ukoliko je proslava titule, ili ukoliko se tom utakmicom rešava osptanak i budućnost kluba.

Ovakav slučaj nije i sa navijačima Hartlup Junajteda. Tradicionalno, svako poslednje gostovanje u sezoni, bez obzira na rezultate njihovih ljubimaca, najpristrasnije pristalice smišljaju originalne kostime u kojima će bodriti svoj tim. Ove godine bili su maskirani u vitezove. Tako je pre dva dana, 1.200 srednjovekovnih vitezova okupiralo mali grad Berou na severo-zapadu Engleske.

 

 

— Football Tweet (@Football__Tweet) May 7, 2016

"Povesti preko 1,000 navijača na gostovanje Berou za kraj sezone kada se ni za šta ne borimo, je zaista neverovatno", izjavio je jedan od organizatora Džon Pirsons.

Otišli su da se zabavljaju, dobro provedu i podrže svoj klub. Ni na kraj pameti im nije bilo da lome glave, obijaju radnje u tuđem gradu, ili ruše stadion protivničke ekipe. Nije ovo prvi put da se navijači Hartlup Junajteda odluče na ovakav vid bodrenja svog kluba. Tradicija prerušavanja navijača "Pools-a", kako glasni nadimak ovog kluba, počela je 2011. godine kada krenuli su na gostovanje Čarlton Atletiku. Od tada je svake godine iznenađenje isto, samo su kostimi drugačiji. Bilo je tu Štrumfova, Bob Marlija, klovnova i mnogih drugih...

 

 

 

 

 

Pre četiri godine u akciju se uključio i tadašnji menadžer Hartlpula Roni Mur koji se, kao i svi navijači, obukao kao Bob Marli za poslednje gostovanje Karlajl Junajtedu.

 

Nema sumnje da bi iz ovog primera mogli mnogo da nauče i navijači iz regiona. Naravno niko ne očekuje da se pet hiljada "delija", "grobara", ili "varvara" pojavi na nekoj utakmici prerušeno u štrumfove, ali navijači Hartlup Junajteda ni ne služe samo kao primer dobrog prerušavanja. Oni služe kao primer da se merna jedinica toga koliki ste navijač ne ogleda u litrima pljuvačke koju ćete ostaviti na sakou trenera protivničke ekipe, niti po tome da li ćete nekom razbiti glavu samo zato što na sebi nosi obeležja kluba za koji ne navijate. "Polsi" nam pokazuju da se vernost meri u tome koliko ste kilometara spremni da pređete zbog voljenog kluba, a da ne napravite incident. Da ste spremni da napunite stadion, čak i ukoliko utakmica nije od presudne važnosti. Čak i ukoliko vaš klub igra petu ligu. Uostalom poenta navijanja i jeste u tome, samo zbog prečestih incidenata na to zaboravili i počeli da se navikavamo na pogrešne standarde.

Tako da, iako smo nekada Engleske navijače zvali divljacima, danas bi trebalo da učimo od njih.

 

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve