FITNES: Insanity – trening visokog intenziteta za iskusne vežbače

FITNES: Insanity – trening visokog intenziteta za iskusne vežbače


Tražite li trening koji će vam pomoći da izgubite višak kilograma ili aktivnost koja će pomoći u sticanju fantastične kondicije, postoji aktivnost kroz koju to možete postići – INSANITY!

Insanity je jedan od najzahtjevnijih fitness programa na svetu, a osim što ga možete vežbati kod kuće, takođe postoje oblici grupnih programa u mnogim fitnes centrima.

Šta je Insanity?

Insanity je sve popularniji metod vežbanja, a njegova posebnost je u tome što se vežba bez tegova, oslanjajući se samo na težinu sopstvenog tela. Vežbe su brze i zahtevne, što dovodi do jačanja svih delova tela.

Program je zasnovan na fitnes metodi „treningu maksimalnih intervala“, vežbe izvodite najjačom mogućom snagom u intervalima u trajanju od 3 minuta, uz pauze između serija u trajanju od 30 sekundi. Prema navodima sa Insanity službenih stranica „ovakvim načinom vežbanja možete potrošiti i do 1000 kcal u sat vremena“.

Insanity program se sastoji od 10 vežbi. Svaka trening traje između 30 i 60 minuta, a trening se izvodi 6 puta nedeljno. U programu koji traje 60 dana, treninzi se menjaju na nedeljnom nivou, a rezultat je topljenje viška kilograma, značajno poboljšana telesna konstitucija i unapređenje sopstvene kondicije.

Insanity program, baš zato jer ne zahteva dodatne rekvizite, možete raditi i kod kuće, pred televizorom. Ipak, budite spremni: radi se o treningu koji nije jednostavan te je potrebna visoka doza motivacije, predanosti i spremnosti da date sve od sebe, na svakom treningu.

Prvi mesec provođenja Insanity programa vežbanja sastoji se od 5 treninga koji pokrivaju vežbe celoga tela:

Fit Test
Plyometric Cardio Circuit (Pliometrijski kardio kružni trening) 
Cardio Power and Resistance (Kardio snaga i izdržljivost) 
Cardio Recovery (Kardio Oporavak) 
Pure Cardio (Jednostavni kardio)

Pre početka drugoga meseca programa, vežbači rade nedelju dana trening oporavka, koji podrazumeva dnevne rutine kardio vežbi za celo telo. Ideja treninga koji se sprovodi u ovoj nedelji je priprema tela za drugi mesec, koji je znatno intenzivniji od prvog meseca.

Drugi mesec sadrži četiri nova treninga:

Max Interval Circuit (Max Interval Kružni Trening) 
Max Interval Plyo (Max Interval Pliometrijski Trening) 
Max Cardio Conditioning (Max Cardio Conditioning) 
Max Recovery (Max Trening Oporavka)

Karakteristika Insanity programa vežbanja jest vrlo visok intenzitet vežbanja uz vrlo kratke pauze između vežbi, što nije inače slučaj u drugim programima ili načinima vežbanja. Ako ste se odlučili da isprobate Insanity, budite spremni da će vam biti jako naporno, bez obzira u kakvoj ste fizičkoj formi.

Početak svakog Insanity programa je fokusiran na kardio (aerobne) vežbe, a nakon njih slede vežbe snage. No, iscrpljivanje koje ćete doživeti već u prvoj fazi treninga, neće vam omogućiti spuštanje pulsa u normalu ni tokom treninga snage, pa ćete ceo trening biti u kardio zoni.

Budući da se tokom treninga izvodi jako puno skokova različitih vrsta, veliki pritisak će biti usmeren na vaše zglobove što će zahtevati da se prilagode. Većina vežbi u Insanity programu su kompleksne – to će poboljšati gubljenje masnoga tkiva i održati nivo adrenalina tokom celog treninga.

Koje rezultate donosi Insanity?

Kako je rečeno na početku teksta, bez obzira želite li istopiti masno tkivo ili popraviti kondiciju, Insanity je program vežbanja koji će vam pomoći ostvariti željene rezultate. Ono što ćete prvo primetiti na Insanityju je znojenje, kao nikad do sad.

Prvi rezultat koji mnogi vežbači Insanityja vide jest oblik mišića „koje su mislili da nemaju“. Naime, program visokog intenziteta izaziva topljenje masnoga tkiva, pa mišići dolaze do izražaja i počinju da se ocrtavaju. Nemojte se zavaravati da će rezultati doći preko noći i da uz Insanity ne morate paziti šta jedete jer to nije tako. Rezultati će doći sa redovnom aktivnošću i ishranom koja je prilagođena ciljevima vašeg treninga: sa visokim udelom proteina, kvalitetnim i pravilno raspoređenim ugljenim hidratima, kao i zdravim mastima. Naime, ako prehranu ne prilagodite treningu, Insanity će vas značajno iscrpljivati, a nedovoljan oporavak hranom i snom povećaće opasnost od povreda.

Insanity trening može, uz dovoljan unos proteina, podstaknuti i očuvanje mišićne mase koja će, uz topljenje masnoga tkiva, postati sve uočljivija. Zbog „napunjenosti“ mišića, Insanity će vam mišiće učiniti naizgled većima pa se nemojte iznenaditi kad ne budete mogli stati u svoje omiljenu garderobu. Ne brinite, niste se udebljali, mišić je porastao!

Kome je namenje?

Zbog visokog intenziteta vežbanja, Insanity nije namenjen početnicima i osobama koje su potpuno van forme. Osim što je trening vrlo zahtevan, visoki intenzitet pokreta zahteva i poznavanje pokreta i njihovo pravilno izvođenje. Kod početnika Insanity nije preporučljiv ni zbog velike opasnosti od povreda usled nepravilnih pokreta, nedostatka snage i koordinacije.

Također, Insanity nije namenjen osobama sa srčanim problemima ili rizikom od nastanka ove vrste oboljenja jer se radi o treningu visokog intenziteta pri kojem dolazi do značajnog podizanja pulsa koji može biti opasan za srčane bolesnike. Insanity se ne preporučuje ni osobama sa problemima sa koenima ili artritisom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar