INTERVJU, NIKOLA GRBIĆ: Gajić i ja veslamo u istom čamcu

INTERVJU, NIKOLA GRBIĆ: Gajić i ja veslamo u istom čamcu

Foto: Oksana Toskić


Apsolutno ne osećam nikakvo opterećenje zbog toga što je moj bivši trener i selektor sad predsednik Odbojkaškog saveza Srbije. Sad sam u Italiji potpisao trogodišnji ugovor s klubom gde je generalni menadžer trener koji je vodio ekipu do prošle godine. To smatram, štaviše, kao moguću pomoć ako zaškripi, ako me zanima nešto, mogu da se posavetujem s njim. Ono što je, međutim, jako važno jeste to da imam apsolutnu autonomiju. Pošto sedimo u istom čamcu, mislim da nam je svima u interesu da veslamo u istom pravcu!

Podigao je ulogu tehničara na viši nivo. Bio je glavni inženjer proizvodnje trofeja. Inspicijent koji je protivničke blokove pomerao kao pozorišne kulise, čineći smečere slavnima, a svoj tim zlatnim. Porodična manufaktura Grbić. Klek bb, zadnja pošta Zlato. Sa starijim bratom Vanjom u Kući slavnih, otac Miloš u aleji sećanja na Beograd, Sidnej, Atlantu, Sidnej, Ostravu. Nikola Grbić i jugoslovenska odbojka na razmeđu vekova rasli su zajedno. „Čuvaj se svete plave čete” – 19 medalja s najvećih svetskih i kontinentalnih takmičenja za sport koji su dugo ovde igrali članovi sokolskih društava i društava za telesno vaspitanje Partizan, vatrogasci i vojnici. A onda se desio bum, jedan tehničar iz okoline Zrenjanina počeo je da „kuva” po banatskom receptu.
Sadašnji selektor odbojkaške reprezentacije Srbije ima mnogo razloga da satima priča o najsportskijem ataru na planeti, ali neće, vrhovi ga privlače. Kreće od Jahorine. Uvodni deo priprema za Evropski šampionat u Poljskoj (24. avgust – 3. septembar) odrađen je na Palama?
– Ovo nam je prvi put da smo na Palama. Iz nekoliko razloga bili smo tamo. I zaista, imali smo fenomenalne uslove, potpuni mir, jedini u dvorani i teretani. U potpunosti smo ispunili plan. Nekoliko problemčića je normalno u ovom pripremnom periodu, ali nijednog igrača ništa nije odvojilo od terena više od dva dana.
Nalazite se u grupi A u Gdanjsku s Poljskom, Finskom i Estonijom. Prilikom okupljanja reprezentativaca rekli ste da tim koji je pre godinu dana osvojio Svetsku ligu mora imati najviše ambicije.
– Danas odbojku igraju svi, i to na dobrom nivou. Ne treba gledati ko je rival, došlo je vreme da gledaš sebe. I da se trudiš onoliko koliko je dovoljno da bi pobedio. A ponekad ni to nije dovoljno. Ako pristup nije dobar, potpuno je svejedno ko je protivnik. Finska je igrala finale te grupe u Svetskoj ligi, Estonija se za dlaku kvalifikovala za Svetsko prvenstvo u grupi s Belgijom, koja je, opet, odigrala fantastično Svetsku ligu. Igrali smo sa Estoncima pre dve godine na Evropskom prvenstvu, gubili 2:0, i jedva ih pobedili. Da ne govorim o Poljacima, aktuelnim svetskim prvacima, koji igraju kod kuće. Da ne ispadne da sam neko ko se boji protivnika… ali zaista će biti potrebno naše najbolje izdanje da bismo prošli do borbe za medalju.
Šta je snaga ovog tima Srbije?
– Imamo dugačku klupu, dosta kvalitetnih igrača koji mogu da doprinesu boljitku igre. Dobra je stvar to što kad smo koncentrisani, fokusirani, agresivni, nema ekipe na svetu koju ne možemo da pobedimo! Ponekad nam je problem da zadržimo kontinuitet u tom nekom pristupu. Ako kažem da nekad potcenjujemo protivnika, bila bi to prejaka reč, ali deluje nekad kao da ne uđemo s dovoljno agresivnosti u meč, i onda nastanu problemi.
Evropski šampionat biće otvoren mečom protiv Poljske, koji će se igrati na Nacionalnom fudbalskom stadionu u Varšavi 24. avgusta, pred više od 60.000 navijača. Koliko je činjenica da će premijera biti na otvorenom uticala na tok pripreme?
– To je jedna utakmica na tom Evropskom prvenstvu. Jeste početna i može da bude izuzetno važna u smislu daljeg toka takmičenja, ali ne mogu pripreme da posvetim toj jednoj utakmici. Prvenstvo je veoma dugo. Nastojaćemo ovde da odradimo koji trening na otvorenom. Najteža stvar našim momcima na Svetskom prvenstvu 2014, kad su igrali na stadionu protiv Poljske, bio je servis iz skoka. Pošto nema plafona, teško je oceniti visinu podbačaja, za razliku od Poljaka, koji su trenirali flot servis.
Na prethodnom šampionatu podijum su podelili Francuska, Slovenija i Italija. Ko su sad favoriti?
– Bez obzira na imena igrača, šta je osvojeno do tada, najveću ulogu igra pripremljenost. Minuli rad apsolutno nema nikakve veze. Eto šta se nama dogodilo, mi smo u februaru prošle godine ispali s kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Riju, a pet meseci kasnije osvojili Svetsku ligu. U ovoj današnjoj odbojci nijanse odlučuju i jako je malo potrebno da bi se dobio ili izgubio meč, ponekad epizode, jedan ili dva poena odlučuju o krajnjem rezultatu. Teško je pretpostaviti ko bi mogao da se nađe u finalu. Ko je mogao na zamisliti da će na prošlom šampionatu Slovenija uopšte ući u borbu za medalju, a igrala je finale. Neke selekcije će imati malo više priprema, neke malo manje, neke će doći u punom sastavu, a druge krnje, a ja dok ne vidim sastave i njihovu igru, zaista ne mogu procenjivati ničije šanse.
Ipak, za čitaoce „Ekspresa” otkrijte makar širi krug kandidata za medalju?
– Sedam-osam selekcija ima kvalitet da dođe do borbe za medalju. Uglavnom su to ekipe koje su uvek ulazile u završnicu velikih takmičenja: Francuska, Italija, Rusija, Poljska kao domaćin, Belgija je iznenadila, možda i Nemačka, koja je propustila priliku da napravi neki zapaženiji rezultat u Svetskoj ligi i nije se kvalifikovala na Svetsko prvenstvo. Ponekad neuspeh na jednom turniru može da ti da dodatnu energiju. Ove sve pobrojane ekipe su, naravno, pored nas! Tu je i Slovenija, koja je u istom sastavu, dve godine su stariji i iskusniji. Postoji taj krug ekipa u kojem svako svakoga može da pobedi.

Opširnije čitajte u novom Ekspresu koji je na kioscima od petka, 11 avgusta. . .

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar