Sport
16.03.2019. 20:44
Zoran Šećerov

IVANA I PETNAEST MALIH DŽINOVA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srpska atletika zahvaljujući dobroj organizaciji, menadžerskoj i strukovnoj, kao i izgradnji atletskih stadiona i dvorana u mnogim gradovima Srbije, najavljuje blistavo vreme i povratak na evropsku i svetsku scenu

Sjajna ostvarenja srpskih atletičara na nedavno održanom šampionatu Evrope u dvorani - zlato Ivane Španović i bronza Strahinje Jovančevića - povod su za razgovor sa Slobodanom Brankovićem, od 2017. direktorom AS Srbije. Nekadašnji atletski as, najbolji sportista Jugoslavije 1992. i još uvek vlasnik nekoliko nacionalnih rekorda (na otvorenom na 100 m, 400 m, 4 x 400 m; u dvorani na 200 m, 400 m, 4 x 200 m), najveći uspeh u karijeri ostvario je upravo na šampionatu Starog kontinenta pod krovom. Bilo je to 1992. godine, kada se u Đenovi trijumfom na 400 metara okitio zlatnom medaljom i tako dostigao večne atletske i sportske visine. Iz njegove karijere vredi izdvojiti i brojne trijumfe na šampionatima Balkana i Mediterana, četvrto mesto na SP u dvorani u Budimpešti, učešća na Olimpijskim igrama u Seulu i Barseloni, kao i to da je bio član najbrže bele štafete u istoriji 4 x 400 metara, kojoj je pripalo četvrto mesto na šampionatu sveta u Tokiju 1991. godine. Kao sportski radnik i funkcioner, jedan je od najzaslužnijih za visok ugled koji srpska atletika danas uživa u svetu i Evropi.

- Ovo je jedna od najuspešnijih zimskih sezona AS Srbije. Da bi kroz poređenje sve bilo apsolutno jasno, podsetiću na sledeće: 2009. za šampionat Evrope u dvorani održanom u Torinu naši atletičari imali su šest normi, 2011. u Parizu takođe šest, a 2013. u Geteborgu četiri. Tada smo prvi put kao Srbija osvojili i medalje. Asmir Kolašinac je prigrabio zlato u bacanju kugle, a Mihael Dudaš u svojoj disciplini bronzu. Zatim dolazi 2015. i šampionat u Pragu. Imali smo šest normi i dve osvojene medalje, zlato Ivane Španović i srebro Asmira Kolašinca. Kao domaćini u Beogradu, ispunili smo devet normi, ali i imali dvoje atletičara na prvenstvu koji su se takmičili bez normi. Bilo je i medalja. U Geteborg, na ovogodišnji šampionat Evrope, naših 12 takmičara doputovalo je sa 13 normi. Osvojene su i dve medalje. Ali to nije sve. Juniori i seniori su ove zime na Balkanijadi u dvorani, pored medalja, takmičenje pečatirali novim nacionalnim rekordima. Oboreni su neki stari i po 20 ili 30 godina. Pre par godina izgrađena atletska dvorana u Beogradu očigledno je počela da daje i prve vredne rezultate.

Opširniji tekst pročitajte u najnovijem broju Ekspresa, koji se od petka nalazi u prodaji na kioscima

© Zabranjeno je preuzimanje tekstova kao i njihovih delova. Neovlašćeno preuzimanje smatra se kršenjem autorskih prava.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve