Sport
19.04.2016. 07:32
ekspres

"Laureus": Novak treći put najbolji sportista sveta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Đoković nagradu prestižne akademije na svečanosti u Berlinu posvetio Johanu Krojfu i Nikiju Laudi

BEOGRAD- Šampion ostaje na krovu planete i kad su priznanja u pitanja.  Najbolji teniser sveta Novak Đoković treći put u karijeri, drugi uzastopno, osvajač je "Laureus nagrade" za najboljeg sportistu sveta.

Srpski as je večeras na ceremoniji u Berlinu dobio prestižno priznanje iz ruku legende Formule 1 Dejvida Kultarda.

"Kao što je Nelson Mandela rekao, sport ima moć da promeni svet", istakao je Đoković.

Nole je nagradu posvetio legendarnom fudbaleru i treneru Johanu Krojfu i Nikiju Laudi, bivšem asu Formule 1.

Švajcarac Rodžer Federer je rekorder sa četiri "Laureusa", dok atletičar Jusein Bolt i Đoković imaju po tri.

U konkurenciji za najboljeg još su bili i svetski šampion u formuli 1 Luis Hamilton (formula), najbolji fudbaler sveta Lionel Mesi (fudbal), kralj među sprinterima Usein Bolt (atletika), MVP igrač NBA šampionata i najbolji igrač Golden Stejta Stiven Kari (košarka), kao i broj jedan među golferima Džordan Spit (golf).

Kako je navedeno u obrazloženju Akademije "Laureus", srpski teniser je prethodne godine ostvario izvanredne rezultate. Osvojio je tri grend slema - Australijan open, Vimbldon i US open, dok je na Rolan Garosu stigao do finala. Time je postao tek treći teniser koji je stigao do sva četiri slem finala u istoj godini. Svetski broj jedan je, takođe, prvi igrač koji je osvojio šest masters turnira u sezoni. U 2015. je stigao do 15 uzastopnih finala, osvojio je 11 titula, došao do 82 pobede, uz svega šest poraza. To je bilo i više nego dovoljno da Đoković zasluži priznanje i pehar.

Najbolji teniser sveta zahvalio se na nagradi, svima koji su ga predložili za ovo priznanje, kao i članovima Laureus akademije koji su glasali za njega.

"Hvala članovima Laureus akademije što su glasali za mene, kao i predstavnicima sportskih medija što su me nominovali. Veoma sam počastvovan jer sam u prilici da stojim ovde večeras, sa prestižnim priznanjem u rukama. Zahvalan sam što su mi ljubav i posvećenost tenisu i sportu uopšte pružili mogućnost da doprinesem pozitivnim promenama. Sport je, naime, mnogo više od igre. Spaja sve ljude ovog sveta. Daje deci nadu, pruža im inspiraciju i pomaže da sanjaju velike snove. Uči nas pravilima fer pleja, kao i tome kako da iskoristimo priliku i pobedimo strah, slabosti i sumnju", rekao je Đoković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve