NA DANAŠNJI DAN, PRE DVADESET GODINA: Jugoslavija je postala svetski šampion u košarci

NA DANAŠNJI DAN, PRE DVADESET GODINA: Jugoslavija je postala svetski šampion u košarci

Foto: KSS


Na današnji dan 1998. godine košarkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je titulu prvaka sveta na 13. planetarnom šampionatu u Atini.

U finalu je pala Rusija 64:62 (30:35) i Jugoslavija je došla do četvrtog zlata na svetskim prvenstvima.

Neizvesna utakmica, koju je odlučio Željko Rebrača. Prvo je 32 sekunde pre kraja susreta, kod rezultata 57:56 za Jugoslaviju, nezapamćenom blokadom sprečio siguran koš Mihajlova a u sledećem napadu je posle promašenog slobodnog bacanja Topića bio najviši pod protivničkim košem i poentirao.
Jugoslavija je tada povela sa 60:56 i definitivno rešila pitanje svetskog prvaka.

Ovog spektakulranog rezultata setio se i naš proslavljeni sportski novinar Vladan Tegetlija, koji je te godine pratio reprezentaciju od priprema, kompletnog takmičenja, pa tako i do slavlja među igračima koje je nastupilo posle osvojene zlatne medalje. On je na svom Instagram profilu podelio, sa svojim pratiocima, snimak na kom se vidi kako su jugoslovenski reprezentativci proslavili istorijski uspeh.

NA DANAŠNI DAN PRE 20 g. SRBIJA I CRNA GORA – PRVAK SVETA Hvala predivnim (tada 😁) momcima na nezaboravnom druženju celog leta 1998.g. Pripremama na Kopaniku, a kontrolnim turnirima, u hotelu "Karavel" u Atini za vreme prvenstva, proslavi na Glifadi…Bila je velika privilagija i čast doživeti sve i te, ali i godine pre i posle. Hvala Željku, Dudi, Muti, Rusou, svima iz štaba, za Saletove trojke u četvrtfinalu protiv Argentine, Mvp rolu Bodiroge protiv Grče u polufinalu, maestralnog Rebraču u finalu sa Rusima. U legendu su ušli Dejan Bodiroga, Vlado Šćepanović, Saša Obradović, Nikola Lončar, Dragan Lukovski, Miroslav Berić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Predrag Drobnjak, Nikola Bulatović, Dejan Tomašević i Milenko Topić.

A post shared by Vladan Tegeltija (@vladantegeltija) on

 

Tadašnju zlatnu generaciju činili su Dejan Bodiroga, Vlado Šćepanović, Saša Obradović, Nikola Lončar, Dragan Lukovski, Miroslav Berić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Predrag Drobnjak, Nikola Bulatović, Dejan Tomašević, Milenko Topić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar