Sport
30.04.2019. 14:52
R.E./Index.hr/Foto: printskirin youtube

Na današnji dan upropašćena je jedna od najvećih teniskih karijera

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na današnji dan pre 26 godina u četvrtfinalu turnira u Hamburgu nožem je napadnuta Monika Seleš, tada najbolja teniserka sveta.

Pri vođstvu 6:4, 4:3 teniserka iz Novog Sada na teren je uleteo 38-godišnji Nemac Günther Parche i zabio Moniki nož u leđa. Hitno je prebačena u bolnicu, fizički se oporavila nakon nekoliko nedelja, ali psihički oporavak od šokantnog napada trajao je mnogo duže.

 

https://www.youtube.com/watch?v=XxR6jFIkyp0

 

"Pre nego što mi se tog dana srušio svet, bila sam na vrhu. Nije moglo biti bolje, a onda je sve nestalo u trenutku. Povukla sam se u sopstveni svet, umrtvila se ponašanjem kojim sam najviše koštala samu sebe. Uletela sam u onu Ajnštajnovi definiciju ludila i bio mi je potreban dug period da se iz toga izvučem. Iako sama povreda nije bila toliko teška, pravi pakao počeo je kad sam napustila bolnicu. Dugo sam patila od nesanice, depresije i paranoje zbog imaginarnog napadača koji me je osedao u snu. Nedeljama nisam napuštala sobu i samo zahvaljujući svojim roditeljima uspela sam izaći iz tog pakla."

 

"Htio sam samo vratiti Štefi na prvo mesto"

Razlog napada bila je dominacija Monike Seleš, a napadač je bio navijač svoje sunarodnjakinje Štefi Graf.

"Nisam hteo ubiti Moniku, samo sam hteo pomoći Štefi da se vrati na prvo mesto WTA liste", rekao je kasnije Parche koji je osuđen uslovno na dve godine zatvora.

 

 

Seleš je u finalu Rolan Garosa 1990. godine slavila protiv Graf i sa 16 godina i šest meseci postala najmlađa osvajačica tog turnira. U sledeće tri godine od mogućih 11 Grand Slemova osvojila ih je sedam, uključujući i pet vezanih na kojima je nastupila od Australian Openu 1991. godine do Rolan Garosa 1992. godine.

U trenutku napada je imala 19 godina i osam Grend Slem naslova. Na teniske terene vratila se nakon više od dve godine kao teniserka s američkim pasošem i do kraja karijere 2003. godine osvojila samo još jedan Grend Slem naslov - Australian Open 1996. godine. Karijeru je završila s 53 turnira. Osvajala je sve najveće turnire osim VImbldona gde je igrala finale 1992. godine. U Nemačku se na turnire više nije vraćala.

Nakon napada godinama je vodila borbu s prejedanjem.

"Nisam mogla kontrolisati koliko jedem. Prejedala bih se čipsom, perecama i kolačima. Pojela bih ogromnu količinu hrane u jako kratkom roku. Bilo mi je jako teško shvatiti kako na terenu mogu biti tako usresređena i disciplinovana u treningu, ali u isto vreme ne imati nikakvu kontrolu kad je u pitanju hranu. Toga me je bilo jako sram", rekla je nedavno i otkrila da je osetila veliko olakšanje tek kad je potražila stručnu pomoć.

Danas drži deveto mesto na listi teniserki s najviše Grend Slem titula. Rekorderka je Margaret Kourt s 24, a Graf se zaustavila na 22.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve