Sport
07.05.2019. 16:46
R.E./Yahoosports/Foto:AP

ONANA: Crnim golmanima nije lako da dođu do vrha

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Golman Ajaksa Andre Onana kaže da crni golmani moraju raditi više od svojih belih kolega da bi došli do vrha evropskog fudbala.

Onana se nada da će postati prvi crni golman koji će igrati u finalu najvećeg evropskog klubskog takmičenja još od 2007. godine, kada je Milan osvojio trofej sa brazilcem Didom na golu.

 

Osim toga, Kamerunski internacionalac je odbacio pretpostavku da crni golmani prave više grešaka od belih čuvara mreže.

"Ne vidim razliku između belih i crnih golmana", rekao je on za BBC Sport i dodao:

" Isti su - prave greške. I ja pravim greške, svi ih pravimo. Crni golmani treba dobro da se pripreme jer nam nije lako. Nemamo puno crnih golmana na vrhu i ljudi već imaju na umu da crni golmani nisu sigurni ili da prave previše grešaka. To je nešto što moramo da promenimo. Nije nam lako da dođemo do tog nivoa posebno kada ste crni, ali za mene to stvarno nije važno - crno ili belo, na kraju sam golman."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Onana je objasnio kako mu je legenda kluba i bivši golman Mančester Junajteda Edvin van der Sar, pomogao u njegovom razvoju.

"Niko ne želi da izgubi, ali ponekad moraš da izgubiš da bi učio. Kada igrate na visokom nivou, mislim da je ključ da budete mirni. Nije važno šta se dešava, jer ako ste smireni, prouzrokovaćete pritisak. Nemojte previše razmišljati o igri. Opustite se. Kada imate loptu, vi ste šef. Vi odlučujete šta ćete učiniti."

Nakon što je pobedio prvu utakmicu sa 1-0 u gostima, Onana se nada da Ajaks zapečatiti svoje mesto u finalu Lige šampiona tako što će pobediti Totenhem u drugoj utakmici u sredu.

"Nismo očekivali da ćemo stići u polufinalu i sada smo ovde, borićemo se da odemo u finale i pobedimo", dodao je.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Frank Augstein)

"Igrali smo protiv velikih protivnika. Baiern Minhen nije bio lak, igrali smo protiv Benfike, Real Madrida i Juventusa. Bilo bi sjajno za ovaj mladi tim, ali to je nešto vrlo, vrlo teško, ali se nadam da ćemo uspjeti."

Onana nije isključio da se vrati u Španiju, gde je svoju evropsku karijeru započeo u Barseloni još sa 13 godina.

"Barselona je moj dom. Kada odem tamo, sva vrata su otvorena. To je normalno, jer sam bio tamo od mladosti. Svi bi voleli da idu u Barselonu, ali za mene je važno igrati."

Očekuje se da će Onana igrati ključnu ulogu za Kamerun na Afričkom kupu nacija u Egiptu 2019, koji će početi 21. juna.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve