Sport
16.02.2018. 10:54
R:E/ novosti.rs

RUKOMET: Reprezentativac Australije promenio pol

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Australijski rukometni reprezentativac Kalum Monsi (28) postao je prvi transrodni sportista. Australijska fudbalska liga (AFL) dozvolila je da se takmiči u ženskoj ligi i to u najvišem rangu.

Kalum Monsi je za australijsku rukometnu reprezentaciju odigrao 22 utakmice i nastupio je na Svetskom prvenstvu u Španiji 2013. godine. Monsi je počeo rodnu transformaciju promenivši ime u Hana, pre četri godine. Počeo je sa hormonalnom terapijom i pokušao je da karijeru nastavi kao rukometašica, ali nije dobio dozvolu Australijskog rukometnog saveza, javlja Hina.

Hana se potom okrenula australijskom fudbalu, najpopularnijem sportu u toj zemlji. Do sada je australijski fudbal igrala na lokalnom nivou, ali će od 2018. moći da nastupa i u najjačem rangu u nekoj od saveznih država.

"Mislim da bi bilo neprimereno zahvaliti se vođstvu AFL-a što mi je dozvolio da radim nešto što je dozvoljeno svakome u Australiji", navela je Hana Monsi u otvorenom pismu.

"Želimo da svi Australijanci mogu da učestvuju u našoj igri. Međutim, ovo su složena pitanja i mi razmatramo stručna mišljenja i međunarodne okvire koji utiču na naše odluke", poručili su iz AFL-a.

https://www.youtube.com/watch?v=vkh-itfz8z0

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve