Sport
27.02.2018. 10:00
R:E/ mondo.rs

ZOI: Heroina Marit Bjorgen

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Norvežanka je na proteklim ZOI u Južnoj Koreji, oprostila od takmičenja. Postala je sportista, koja je osvojila najviše medalja u istoriji takmičenja.

Takmičila se u kros kantriju i ispisala stranice istorije ovog sporta. Osvojila pet medalja - dva zlata, srebro i dve bronze, najviše od svih učesnika ZOI u Pjongčangu. Rođena je u Tronthajmu, pre trideset i osam godina. Najsjajnija odličija je osvojila u trkama na 30 kilometara i štafeti 4x5 kilometara, srebro u skijatlonu i bronze u ekipnom sprintu i na 10 km slobodnim stilom. Postala je jedini sportista u istoriji koja je na Zimskim olimpijskim igrama osvojila 15 medalja. Ukupno u karijeri osvojila osam zlatnih olimpijskih odličja.

Bjorgen je takmičarka koja je ostvarila najviše pobeda u svetskom kupu kros kantrija - 112, ali i osvojila najveći broj medalja u tom takmičenju - 29, od čega je 18 zlatnih.

"Kada pogledam iza sebe, veoma sam ponosna na sve što sam uradila. Iza mene je neverovatna karijera", izjavila je Marit.

Osmo zlato je osvojila na dominantan način, jer je u cilj trke na 30 kilometara ušla sa skoro dva minuta prednosti u odnosu na Finkinju Kristu Parmakoski.

"Ovo su moje poslednje Igre u karijeri i završila sam ih na neverovatan način. Nikada nije bilo lako, pa i u ovoj poslednjoj trci nisam bila sigurna koliko mogu da uradim, sve dok nisam osetila stazu i shvatila da mi dobro ide. U Pjongčang sam došla po jednu zlatnu medalju, a vraćam se sa pet odličja, što je stvarno veliki uspeh", rekla je rekorderka.

Takoše je istakla, šta joj je bilo najteže prethodnih godina.

"Uvek mi je bilo teško da odsustvujem od kuće, jer sam mama. I sada sam nesprestano razmišljala o svom sinu koji je ostao u Norveškoj i od kojeg sam razdvojena tri nedelje", poručila je Norvežanka.

Jedna je od najzaslužnijih, zašto je Norveška bila najuspešnija zemlja u Pjongčangu.

"Norveška ima sjajnu budućnost. Uvek dolaze mladi sportisti i to je razlog što smo iz godine u godinu uvek u vrhu. Uvek smo imali dobre takmičare, ali i klince koji su pred sobom imali idole, spremne da uče i napreduju. Mislim da ćemo i posle ovih Igara dobiti neke nove dečake i devojčice koji će napraviti dobre rezultate u budućnosti", poručila je veličanstvena Marit Bjorgen.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve