ĐUKIĆ DEJANOVIĆ O “DEGRADIRAJUĆIM” NAKNADAMA ZA PORODILJE: Razmatra se uvođenje donjeg limita

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ O “DEGRADIRAJUĆIM” NAKNADAMA ZA PORODILJE: Razmatra se uvođenje donjeg limita

Foto: Oksana Skendžić


Prema obračunu, mesečna naknada za neke majke po novom zakonu iznosi manje od 1.000 dinara, zbog čega se razmišlja o uvođenju donjeg limita naknade.

“Savet za populacionu politiku razmatrao je na sednici pre dva dana mogućnost da se uvede donji limit mesečne naknade za porodilje, kako se ne bi dešavalo da neke od njih, kad im se porodiljska naknada obračuna po novom zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, dobiju 900 dinara mesečno”, izjavila je za “Politiku” Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

“Trudnice koje su bile zaposlene na privremenim i povremenim poslovima, na primer, ranije nisu dobijale nikakvu naknadu za vreme porodiljskog odsustva. Ovaj zakon uveo je i za njih pravo na naknadu, a one koje su radile duže od 18 meseci na takvim poslovima imaju ista prava kao i buduće mame koje su u stalnom radnom odnosu. Međutim, one koje su radile kraće od tog perioda, na primer mesec-dva, ne dobijaju ni hiljadu dinara mesečno, što jeste degradirajuće. O tome smo razgovarali na sednici Saveta, kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić. Razmišljamo da kod prvih izmena i dopuna zakona uvedemo donji limit naknade za porodilje, ne mogu sada da kažem koliko bi to novca bilo, jer treba videti koliko budžet može da izdrži. Ali, koliko god budemo imali para, uložićemo u to”, ističe Slavica Đukić Dejanović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar