PRELEPLJEN SPOMENIK ŽARKU ZRENJANINU: Danas osvanuo plakat sa likom kralja Petra

PRELEPLJEN SPOMENIK ŽARKU ZRENJANINU: Danas osvanuo plakat sa likom kralja Petra

foto: magyarszo.rs


Spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, u centru Zrenjanina, kraj zgrade bivšeg komiteta, osvanuo je danas prelepljen plakatima sa likom kralja Petra.

Na plakatima je ispisano Petrovgrad Nikada Zrenjanin i “akcija.org”, a prelepljena je i tabla Socijalističke partije Srbije (SPS) čije se prostorije nalaze u zgradi kraj koje je spomenik.

“Srbska Akcija”, kako navodi na svom sajtu, je “udružena borbena delatnost i zajedničko pregnuće pravoslavnih srbskih rodoljuba koje ima za cilj buđenje srbskog naroda iz postojeće letargije, učmalosti i bivstvovanja u lažnom miru ustajale duhovne bare Novog doba”.

Pre samo devet dana, na Dan pobede, na ovaj spomenik položeni su venci, a među delegacijama koje su to učinile bili su predstavnici lokalne samouprave, boračkih organizacija i predstavnici ambasade Ruske federacije u Srbiji koji su time odali poštu za 220 svojih sunarodnika poginulih u borbama za oslobođenje Zrenjanina od fašizma 1944. godine.

Krajem prošle godine udruženje “Petrovgrad” pokrenulo je inicijativu za promenu nazova grada Zrenjanina u Petrovgrad, kako je taj grad nosio ime u periodu od 1935. do 1946. godine, nakon čega dobija današnji naziv.

Na referendumu održanom 1992. godine, organizovanom povodom predloga za promenu imena grada, građanke i građani Zrenjanina, dvotrećinskom većinom izglasali da grad zadrži naziv Zrenjanin.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar