“Srednja škola sigurno obavezna do 2030. godine”

“Srednja škola sigurno obavezna do 2030. godine”

Foto: Ilustracija


Sve zemlje potpisnice Agende UN o održivom razvoju, među kojima je i Srbija, moraju do kraja 2030. da imaju besplatno i obavezno i srednješkolsko obazovanje.

Pored osnovnoškolskog obrazovanja koje je već obavezno, istom Agendom potrebno je i dostupno i kvalitetno predškolsko obrazovanje. To je samo jedan od 17 ciljeva i 169 podciljeva održivog razvoja Agende UN, kaže šefica Me]uresorne radne grupe za njihovo sprovodjenje Slavica Đukić Dejanović za Tanjug.

Ona je naglasila da od 2020. godine do 2030. godine svi oblici obrazovanja moraju biti obezbeđeni i obavezno besplatno, što znači da će neke ustavne kategorije morati da se menjaju.

Dejanović, koja je i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, kaže da se sa Ministarstvom prosvete stalno razgovara na temu obrazovanja, jer je obrazovanje odskočna daska i za populacionu politiku i za ostvarenje ciljeva održivog razvoja.

Posebna tema, kako kaže, je visoko obrazovanje i tu je ministarstvo koje ona vodi zajedno sa Ministarstvom prosvete i Republičkim zavodom za statistiku sprovelo istraživanje u kome je učestvovalo više od 11. 000 studenata sa državnih i privatnih fakulteta na temu migracije i života nakon fakulteta.

Detaljni rezultati tek će biti predstavljeni javnosti, ali je signal da se upale crvene lampice to što jedna trećina onih koji završavaju studije planira da ode u inostranstvo.

“Stvaranjem dobrih uslova da se ostane ovde možda se može nešto promeniti. Međutim, postoji i drugi aspekt da su migracije civilizacijska tekovina. Ne možete nikoga blokirati u slobodi kretanja”, pojasnila je Dejanović.

Osim obrazovanja među ciljevima Agende održivog razvoja EU je i smanjenje sirmaštva. Cilj je da se od 2020. do 2030. godine učine koraci u svim zemljam potpisnicama Agende da nijedna osoba nema manje od 1,20 dolara za svoje dnevne potrebe.

Dejanović kaže da je jedan od ciljeva i smanjenje smrtnosti za jednu trećinu od nezaraznih bolesti, a znamo da su nezarazne bolesti vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji.
“Jedan od ciljeva iz Agende jeste i dostojanstven rad i zabrana teškog rada za decu. Sve je usmereno na bolji kvalitet života običnog čoveka zato je važno da povećamo vidljivost ove teme, da o njoj pričamo i da u njoj učestvuju svi”, naglasila je Dejanović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar