ZA RUBRIKU VEROVALI ILI NE: Mrtav čovek iz okoline Niša dobio pare iz budžeta da sadi orahe

ZA RUBRIKU VEROVALI ILI NE: Mrtav čovek iz okoline Niša dobio pare iz budžeta da sadi orahe


Iako je preminuo početkom 2015, jedan poljoprivrednik iz okoline Niša uspeo je da dobije novac za razvoj voćarstva od Grada. Potpis preminulog našao se na ugovoru iz jula 2015. godine, kojim je od Uprave, a sadašnjeg Sekretarijata za poljoprivredu dobio 70.000 dinara za sadnice oraha.

U Izvodu iz knjige umrlih piše da je Ž. P. umro januara 2015. I pored toga, ugovor o “korišćenju podsticajnih sredstva” u julu 2015. godine potpisao je upravo on, a nakon toga i uzeo novac iz budžeta Niša da sadi orahe, pišu Južne vesti.

Ipak, u Sekretarijatu za poljoprivredu za Južne Vesti pojašnjavaju da nije reč o vaskrsenju ili natprirodnim pojavama, već o pokušaju prevare.

Zamenik sekretara Ljubiša Stojanović navodi da je prevaru sproveo sin preminulog, koristeći se fizičkom sličnošću sa preminulim ocem i izbledelom starom ličnom kartom, a da je prilikom potpisivanja ugovora službenicima “najverovatnije pala koncentracija”.

Vi u jednom danu imate 150-200 ljudi koji dođu da potpišu ugovor. Verovatno je došlo do pada koncentracije ili stare lične karte, a bila je i velika sličnost sa ocem – navodi Stojanović.

Sin pokojnog Ž. P. za Južne vesti kaže da nije falsifikovao ništa, ali da je novac vratio.

Neka me optuže ako sam nešto falsifikovao. Neka me optuže. Vratio sam novac bednicima. Neću da imam ništa s njima – kaže sin pokojnika.

Komisija zatekla vitalnog 86-godišnjaka, pa posumnjala

Kako je ovaj niški poljoprivrednik zaobišao birokratiju i kontrolu i pokušao da uzme pare koje mu nisu dodeljene, Stojanović objašnjava komplikovanošću birokratije.

Kako navodi, subvencije se odobravaju na osnovu dokumentacije i “zatvorene koverte”, a da je u pomenutom slučaju “sve bilo u redu”. Dokumentacija je prošla i Ministarstvo poljoprivrede i Upravu za trezor i banku. Na potpisivanju ugovora, sin preminulog je, tvrdi Stojanović, došao i potpisao se umesto oca.

Poljoprivrednik je kupio sadnice, a račun podneo Gradu i dobio novac. Kada je komisija izašla da proveri da li sadnice postoje i da ih pobroji, kako objašnjava Stojanović, primećeno je “da je voćar vitalniji” i mlađi u odnosu na ono što mu kao godište u ugovoru piše. Ubrzo su zatražili i dobili potvrdu od Sekretarijata za građanska stanja da je Ž. P. preminuo.

Onog momenta kad je otkriveno, njemu je naloženo da vrati novac, on je vratio novac, papiri i kompletna dokumentacija postoje, to je pokušaj koji nije uspeo. Budžet grada nije oštećen. Rečeno mu je ili da vrati novac ili će protiv njega biti podneta krivična prijava – kaže Stojanović.

Suočen sa ovakvom “pretnjom”, poljoprivrednik je vratio, kako tvrdi Stojanović, ono što mu ne pripada.

Sličnost sa ocem i nedostatak koncentracije omogućio je da zamalo ova prevara prođe, ali se, kako kaže Stojanović, kod njih “zaglavio”. Ne želi da tumači kako je dokumentacija prošla ministarstvo i banku.

Sada je ovakvu prevaru teže sprovesti, jer se kako kaže Stojanović, “obraća više pažnje”.

Dokumentaciju o slučaju zatražili su zvaničnim zahtevom od Sekretarijata za poljoprivredu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar