BREGZIT: Velika Britanija upozorila EU da će platiti ceo račun samo u slučaju dogovora dve strane

BREGZIT: Velika Britanija upozorila EU da će platiti ceo račun samo u slučaju dogovora dve strane

A 'Remain' supporter holds up a placard and flags of United Kingdom and the European Union, gets a thumbs up from a pedestrian outside The Palace of Westminster to show his support fro 'Stoping Brexit' in London, Monday, Sept. 10, 2018. The United Kingdom is set to leave the EU on March 19, 2019. (AP Photo/Alastair Grant)


Velika Britanija upozorila je danas Evropsku uniju (EU) da će ceo “račun za razlaz” platiti samo ukoliko dve strane postignu dogovor o Bregzitu, prenela je agencija AP.

Britanski ministar zadužen za pregovore istupanja zemlje iz članstva u EU, Dominik Rab izjavio je televizijskoj mreži Bi Bi Si (BBC) da će njegova zemlja platiti “znatno manje” od dogovorenih 39 milijardi funti (oko 51 milijarda dolara) u slučaju da se ne postigne sporazum.

Rab je rekao da bi u tom slučaju Velika Britanija priznala samo zakonske obaveze bez isplaćivanja cele sume. Prema njegovim rečima, nije u pitanju pretnja Uniji, već je reč o činjenici.

London i Brisel treba do polovine oktobra da postignu sporazum o budućim odnosima posle Bregzita koji zvanično stupa na snagu 29. marta 2019. godine. Medjutim, pregovori o tom pitanju tapkaju u mestu.

Rab je izrazio uverenje da će dve strane ipak postići sporazum.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar