Danas je Međunarodni dan porodice

Danas je Međunarodni dan porodice


Iako je porodica za mnoge ljude prvi i osnovni prioritet, kao i osovina oko koje se ostale društvene institucije okreću, današnja slika tipičnog porodičnog života u Srbiji ne izgleda preterano optimistično. Svađe i nasilje u porodici, siromaštvo, traume kojima su deca izložena, nebrižljivost roditelja, preveliki radni sati, sve su to ozbiljni problemi sa kojima se suočava naša zemlja, ali i moderno društvo širom sveta.

Kako bi se ovi problemi što adekvatnije neutralisali, Srbija se priključila državama koje obeležavaju Svetski dan porodice, koji je prvi put obeleže u Americi 15. maja, 1993. godine. U tom cilju su organizovane i mnoge radionice i informativne diskusije, širom Beograda, koje je podržala i Mreža udruženja Roditelj.

Srbija je odavno izašla iz patrijarhalnog stereotipa, i nuklearne porodice su mnogo češće nego ranijih godina. A ipak, i dan danas česti su slučajevi da više generacija iste porodice živi u istom domu, što na prvi pogled može izgledati kao pravi recept za katastrofu.

Analizirajući tu činjenicu, Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukic Dejanović, izjavila je za RTS da uprkos porastu problema sa kojima se porodice suočavaju, u Srbiji nema drastičnog rascepa među generacijama, i da se i mlađe generacije za podršku okreću upravo svojim najbližima.

Takva situacija pokazuje da kod nas porodične vrednosti zaista imaju neosporan značaj, i da se veliki problemi, poput zlostavljanja u porodici, mogu iskoreniti vremenom, i pobediti kroz upornu borbu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar